NuSTAR

Højteknologi fra DTU Space spiller en afgørende rolle for NASA satellitten NuSTAR, hvis hovedformål er, at detektere sorte huller både i vores egen galakse, Mælkevejen og i fjerne galakser.

Den dansk-udviklede teknologi vil gøre det muligt at realisere et fokuserende teleskop med hundrede gange større følsomhed end tidligere opnået i den hårde ende af røntgenspektret. Dette vil sætte astronomer i stand til, for første gang at detektere sorte huller og andre kompakte objekter, der gemmer sig i vores kosmiske omegn på grund af den store gennemtrængelighed af netop denne type af stråling. Det vil være som at åbne et nyt vindue til en hidtil uset del af Universet.

sorte_huller_image_jpg

Danske spejle vil afsløre skjulte sorte huller

De danske forskere har udviklet en speciel type røntgenreflekterende overfladebelægning, som gør det muligt at fokusere denne type stråing i et teleskop med en praktisk realiserbar brændvidde længde. 

"Den danske teknologi er simpelthen state of the art på verdensplan. Derfor har vi valgt DTU Space som partner," fortæller den videnskabelige leder af NuSTAR-missionen, professor Fiona Harrison fra det amerikanske universitet Caltech.

Samarbejder med førende institutioner

Som partner på missionen er DTU Space i fint selskab med internationalt førende forskningsinstitutioner. Udover Caltech deltager blandt andet Columbia University og NASA's Jet Propulsion Laboratory i det ambitiøse projekt. 

Se video om "Sorte huller" ->


Artikler og links