THOR - Kæmpelyn set fra rummet

THOR er en del af det ESA-ledede projekt Atmosphere-Space Interactions Monitor (ASIM), hvor DTU Space står for den videnskabelige ledelse og dele af instrumentudviklingen.

Lyneksperimentet på rumstationen ISS skal undersøge, hvad der sker i atmosfæren over tordenvejret. Målinger giver forskere ny viden om lyn og vil forbedre klimamodeller.

Danmarks første astronaut – Andreas Mogensen – skal på sin kommende rummission tage billeder af kæmpelyn og tordenskyer gennem vinduerne fra Den Internationale Rumstationen ISS. Det sker som led i det DTU Space-ledede projekt THOR.

 

Se Andreas Mogensens videohilsen til THOR projektet

 

Billederne vil give et helt nyt indblik i den basale fysik, som driver lyn. Desuden vil forskerne blive klogere på, hvordan tordenstorme transporterer vanddamp fra jorden til den øverste troposfære og ind i stratosfæren og påvirker klimaet.


”Med THOR vil vi for første gang sammenholde målinger fra rumstationen med målinger fra jorden. Målet er at forstå tordenstormes transport af vanddamp, der er en meget aktiv klimagas. Det vil på sigt mindske usikkerheden i vores klimamodeller,” siger Torsten Neubert, der leder THOR- og ASIM-eksperimenterne på DTU Space.

 

ASIM er det største enkeltstående danske rumprojekt nogensinde og skal monteres på Den Internationale Rumstation ISS i 2017. ASIM består af to kameraer og to fotometre, der skal måle i forskellige bølgelængder af synligt lys. Mens ASIM observerer tordenvejr, som er rettet nedad mod jorden, tager THOR-astronauterne billeder mod horisonten. Det er målet at videreudvikle THOR med astronauter, der kommer efter Andreas, og at udføre THOR-målinger samtidig med ASIM. Dermed måler DTU Space på tordenvejr i to geometrier

 

Vanddamp er en vigtig klimagas

Til at hjælpe Andreas Mogensen med at tage billederne fra rumstationen vil et team af forskere på DMI og DTU Space op til tre dage frem forudsige, hvor der er kraftige tordenstorme. Informationerne gives en gang om dagen til Belgian User Science Operations Center, som sender dem videre til rumstationen. Her får Andreas Mogensen også at vide, hvornår og fra hvilket vindue han kan tage billeder.

 

Da forskerne sandsynligvis får to observationsperioder af ti minutters varighed, er det vigtigt at give Andreas Mogensen en meget præcis forudsigelse af vejret. Det sker bl.a. med et skræddersyet vejr-produkt, der hjælper forskerne med at få overblik over, hvor der er kraftige tordenstorme.


”Udfordringen er, at der kun eksisterer få brugbare lynstatistikker, men ingen lynprognoser. Derfor kigger vi på forskellige vejrprognoser for at få det bedste bud på, hvor der er voldsomt tordenvejr. Typisk vil det være over Central- og Vestafrika, Indonesien og det nordlige Sydamerika,” siger klimaforsker Martin Stendel fra DMI.

 

 

Torstens THOR blog

 

Den videnskabelige leder for THOR-projektet, Torsten Neubert, blogger om forberedelserne for eksperimentet på rumrejsen.dk

 

Oplev Andreas Mogensens opsendelse live på DTU Bibliotek, onsdag den 2. september (og få gratis morgenmad oven i købet!)

 

Læs om Thor projektet på engelsk hos ESA, den Europæiske Rumorganisation

 

 

Kontakt

Torsten Neubert
Chefkonsulent
DTU Space
45 25 97 31

Kontakt

Olivier Chanrion
Specialkonsulent
DTU Space
45 25 97 81