Elektriske storme i rummet

Forskere på DTU Space har som led i et ESA-projekt udviklet observatoriet ASIM, som i 2018 sendes op til den internationale rumstation ISS. Her skal instrumentet blandt andet undersøge gigantiske lyn over skyerne. Formålet er blandt andet at finde ud af, om kæmpelynene har indflydelse på Jordens klima.

Spørgsmålet som ASIM-missionen skal belyse er, om de gigantiske lyn, som skyder opad fra skyerne mod rummet, ændrer på den kemiske sammensætning af atmosfæren, så ozonlaget og klimaet på Jorden bliver påvirket.

Gennem de senere år har forskere fra DTU Space studeret kæmpelynene ved hjælp af kameraer anbragt højt oppe i bjergene, lige som den danske astronaut Andreas Mogensen har fotograferet dem fra Den internationale rumstation, ISS, i 2015 som led i projektet THOR, som DTU Space var en del af.

Forskerne vil også bruge ASIM til at studere, hvordan naturlige og menneskeskabte begivenheder på jordoverfladen - for eksempel orkaner, støvstorme, skovbrande og vulkanudbrud - influerer på atmosfæren og klimaet.

Læs mere om ASIM-missionen her.