Miljøovervågning til vands og i luften

Jesper Rotbøll er uddannet  civilingeniør med speciale i mikrobølgeinstrumenter og arbejder som udviklingschef hos det århusianske firma Osis (Oil Spill Identification System).

Jeg startede med at uddanne mig til teknikumingeniør i Sønderjylland. Undervejs fik jeg smag for rumteknologi, og derfor fortsatte jeg med en overbygning som elektronikingeniør på det, der i dag hedder DTU Space.

Jeg valgte alle de space-relaterede fag, jeg kunne komme til. Mit speciale gik ud på at bygge et radiometer, dvs. et måleinstrument, som kan måle strålingstemperaturen af jord- eller havoverfladen fra satellit eller fly.

Tandlægebor og saltindholdet i Nordsøen 

Efter min uddannelse blev jeg ansat hos min specialevejleder på DTU Space. Her var jeg med til at bygge radiometre, montere dem i fly og var også med ude over Nordsøen, for at måle strålingstemperaturen af havoverfladen. Det var i øvrigt som forberedelse til den europæiske satellit SMOS (Soil Moisture and Ocean Salinity), der snart skal opsendes.

Derudover arbejdede jeg også på et privat projekt, hvor vi skulle finde ud af, om man kan sterilisere tandlægeudstyr med mikrobølger. Vi fandt dog ud af, at det ikke umiddelbart kan lade sig gøre.

Efter tre år flyttede jeg tilbage til Jylland for at komme tættere på familie og venner. Her blev jeg udviklingsingeniør hos firmaet Triax, hvor jeg blandt andet lavede antenneforstærkere til fællesantenneanlæg.

Udvikler teknologi, der opdager olieudslip

For et par år siden blev jeg så ansat som udviklingschef i Osis, der er et lille iværksætterfirma i Århus. Her er jeg tilbage i samme boldgade som på DTU Space. Grundlæggeren af Osis har udviklet og taget patent på en mikrobølgecensor, der kan finde olieforurening på havoverfladen.

Censoren monteres i toppen af skibsmaster og kan måle, hvor olien ligger og hvor meget olie, der er. Netop i disse dage er vi ved at montere de første eksemplarer på myndighedernes miljøskibe, og vi har også fået henvendelser fra private oliefirmaer, der gerne vil sikre sig, at de opdager olieudslip fra deres skibe så tidligt som muligt. En af fordelene ved vores censor er, at den fungerer automatisk døgnet rundt og ikke er afhængig af for eksempel dagslys. 

Kendte nuværende arbejdsgiver fra tiden på DTU Space

Faktisk lavede jeg noget prototype arbejde for Osis allerede dengang, jeg var ansat på DTU Space, så jeg kendte firmaet i forvejen. Da de så skulle udvide medarbejderstaben, kontaktede jeg dem.

Jeg bruger helt sikkert min uddannelse fra DTU Space meget i mit nuv ærende job; uden den ville jeg ikke være kvalificeret til det arbejde, jeg laver.