Ørsted-satellitten målte Jordens magnetfelt

DTU Space har været stærkt involveret i samarbejdet om den danske Ørsted satellit, som blev sendt i rummet i 1999.

Ørsted var Danmarsk første satellit. Den blev opsendt 23. februar 1999. Den har målt Jordens magnetfelt med stor præcision. Missionen er afsluttet og afløst af Swarm-missionen, som er aktiv og hører under den europæiske rumorganisation ESA, men delvis ledes af DTU Space. De sidste videnskabelige data fra Ørsted blev hentet i 2013.

Målinger fra Ørsted-satellitten af Jordens magnetfelt er blevet brug til at lave avancerede modeller af Jordens magnetfelt.

Modellerne er udviklet af forskere fra DTU Space i samarbejde med NASA, og de bliver nu opdateret med bidrag fra Ørsted og flere andre satellitter hvert femte år.

Magnetfelt-modellerne er i dag primært baseret på Swarm-data, og de bliver brugt over hele verden blandt andet til at søge efter olie og mineraler. 

Ørsteds efterfølger har dansk ledelse:

Det europæiske satellitprojekt Swarm, blev opsendt  i 2013 og måler Jordens magnetfelt med op til ti gange større nøjagtighed end Ørsted var i stand til. DTU Space leder dele af Swarm-projektet og har leveret vigtige instrumenter til satellitterne.