Coronal mass ejections fra Solen

Solsystemet

DTU Space forsker i de fysiske forhold i vores solsystem for at få ny viden om Mars og blive klogere på Solens og kosmisk strålings indflydelse på Jordens klima.
Instituttet forsker blandt andet i Mars' magnetfelt og har udviklet et magnetometer, der skal med ombord på den europæiske mission ExoMars. Studier af magnetfeltet skal give ny viden både om Mars' indre og om dens atmosfære.

Derudover står DTU Space i spidsen for et fælles europæisk samarbejde med det formål at beskrive, hvilken betydning gigantiske soludbrud, de såkaldte CME (coronal mass ejection), har for elektriske systemer på Jorden og ombord på satellitter, samt om de udgør en helbredsrisiko for astronauter.

Forskere på DTU Space er ved at udvikle et observatorium, der skal monteres på den internationale rumstation. Observatoriet hedder ASIM og skal blandt andet fotografere gigantiske lyn over skyerne. Formålet er at finde ud af, om kæmpelynene har indflydelse på Jordens klima.

Forskere på DTU Space forsker i, om variationer i den mængde kosmisk stråling, der rammer Jordens atmosfære, har indflydelse på klimaet. . Ifølge forskernes teori er der en tæt sammenhæng mellem disse naturlige variationer i den kosmiske stråling og variationerne i Jordens middeltemperatur.