Solformørkelse over USA i august 2017. (Illustration NASA)

Solsystemet

DTU Space forsker i de fysiske forhold i vores solsystem for at få ny viden om Mars og blive klogere på Solens og kosmisk strålings indflydelse på Jordens klima.

Magnetfeltet på Mars:

Instituttet forsker blandt andet i Mars' magnetfelt og har udviklet det magnetometer, der skal med på den europæiske rumorganisation ESA's ExoMars-mission. Studier af magnetfeltet skal give ny viden både om Mars' indre og om dens atmosfære.

Udbrud på solen:

DTU Space står i spidsen for et fælles europæisk samarbejde med det formål at beskrive, hvilken betydning gigantiske soludbrud, de såkaldte CME (coronal mass ejection), har for elektriske systemer på Jorden og ombord på satellitter, samt om de udgør en helbredsrisiko for astronauter.

Kæmpelyn i rummet:

Forskere på DTU Space har også været en ledende partner i arbejdet med at udvikle et observatorium kaldet ASIM, der skal monteres på Den internationale rumstation, ISS, i 2018. Formålet med missionen er blandt andet  at finde ud af, om kæmpelynene har indflydelse på Jordens klima.

Kosmisk stråling:

Forskere på DTU Space forsker også i, om variationer i den mængde kosmisk stråling, der rammer Jordens atmosfære, har indflydelse på klimaet. Ifølge forskernes teori er der en tæt sammenhæng mellem disse naturlige variationer i den kosmiske stråling og variationer i Jordens middeltemperatur.