12 DTU Space-ansatte blev her i februar 2018 hædret for deres ihærdige arbejde på NASA's Juno-mission. (Foto: DTU Space/M. Garly)

NASA hædrer DTU Space for bidrag til Jupiter-mission

fredag 23 feb 18

Kontakt

John Leif Jørgensen
Professor og Afdelingsleder for Måling og Instrumentering
DTU Space
45 25 34 48

DTU-navigation på 90 missioner

Stjernekamera-teknologien er under konstant udvikling.

I en række forskellige generationer er der udviklet stjernekamera-teknologi til omkring 90 afsluttede, igangværende og planlagte missioner.

I 2020 skal en særlig udgave af teknologien benyttes til at navigere et nyt køretøj på Mars i en ny NASA-mission.

Hos NASA er der stor tilfredshed med de bidrag, DTU Space har leveret til Juno-fartøjet, der afdækker ny viden om planeten Jupiter. For nylig blev 12 ansatte hædret for deres indsats.

Det kræver et ekstremt højt kvalitetsniveau, stor viden og masser af kreativitet at arbejde sammen med NASA. Og det skorter det ifølge NASA ikke på hos DTU, som flere gange har modtaget hæder fra den amerikanske rumorganisation for bidrag til forskellige rummissioner.

For nylig modtog 12 eksperter på DTU Space således på ny hæder for deres bidrag til at få Juno-fartøjet bragt sikkert i kredsløb omkring kæmpeplaneten Jupiter.

"Det er jo et stykke tid siden, Juno kom i rummet og senere succesfuldt i kredsløb omkring Jupiter. Men de, der har bidraget skal anerkendes, og det gør vi nu," sagde Jack Connerney fra NASA, der er viceleder på Juno-missionen og for nylig besøgte DTU.

Her overrakte han hæderen i form af et diplom til hver af de 12 for deres 'bidrag til den ekstremt succesfulde indsættelse af Juno i kredsløb omkring Jupiter'.

I bane 720 millioner km. fra Jorden

Det ubemandede rumfartøj blev i 2016 styret ind i kredsløb omkring Jupiter godt 720 mio. kilometer fra Jorden efter 5 års rejse derud.

Her spillede DTU Space en vigtig rolle. Eksperterne i instituttets Afdeling for Måling og Instrumentering har leveret de stjernekameraer - eller stjernekompasser - som er en vigtig del af det udstyr, fartøjet bruger til at navigere.

Kort fortalt tager kameraerne billeder af stjernehimlen, som så analyseres og sammenlignes med et kort lagret i udstyrets computer. På den baggrund kan fartøjets orientering i rummet fastslås og justeres. Både på DTU og hos NASA følges fartøjets bevægelser nøje via computere.

Overraskende kraftigt magnetfelt

Juno har allerede gjort en række spændende opdagelser. Blandt andet viser det sig, at Jupiters magnetfelt er mere end dobbelt så kraftigt som hidtil antaget.

Modtagerne af hæderen er (billedet fra venstre): José M.G. Merayo, Povl Ole Haarlev Olsen, Peter Siegbjørn Jørgensen, (Jack Connerney, NASA),  Finn E. Jørgensen, professor og leder af Afdeling for Måling og Instrumentering John Leif Jørgensen, Julia Sushkova, Andreas Härstedt Jørgensen, Matija Herceg, Troelz Denver, Anastassia Malinnikova Bang, David Arge Klevang Pedersen samt Mathias Benn, som dog ikke var til stede ved overrækkelsen. 

Også i 2017 var der hæder til DTU Space for bidrag til Juno-missionen.

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.