Participants at DTU Space Odysseus youth space contest event in Soroe 2017. (Photo: DTU Space)

DTU Space sender vindere af talent-konkurrence til Frankrig

tirsdag 20 jun 17

Kontakt

Morten Garly Andersen
Ansvarlig for kommunikation
DTU Space
45 25 97 69

Rumdysten Odysseus II

Odysseus-II-Konkurrencen er en gratis konkurrence om rummet støttet af EU via Horizon 2020-programmet, som afholdes i tre aldersopdelte kategorier kaldet Pioneers (14-19 år), Explorers (17-22 år)og Skywalkers (7-13 år) med det formål at styrke interessen for naturvidenskab herunder især rumvidenskab blandt unge europæere.

Deltagernes projekter handler om en række temaer, hvor naturvidenskab med fokus på rumteknologi og rumforskning er nøgleelementer i forslag løsninger på rumrelaterede problemstillinger.

DTU Space er en af 14 EU-partnere på projektet og står for blandt andet afvikling af regionale events for Norden, Storbritannien og Bulgarien.

Det er anden gang konkurrencen afholdes med DTU Space som regional partner og vært for en regional space science camp i samarbejde med Science Talenter i Sorø.

Læs mere her på Odysseus-konkurrencens hjemmeside.

Unge talenter fra Bulgarien vandt en finaleplads i rum-konkurrencen Odysseus foran to danske og otte andre europæiske hold. DTU Space er regional partner på konkurrencen, som blev afviklet i Sorø og er iværksat med EU-støtte for at øge interessen for rumforskning blandt unge i Europa.

Det var ikke nogen let sag for juryen at finde vinderen, da 11 hold unge fra Danmark, Norge, Sverige, Finland, England og Bulgarien mødtes til semifinale i den europæiske rumkonkurrence Odysseus II, som netop er afviklet i Sorø.

Men efter præsentation og en omfattende evaluering af alle bidrag, fandt de fire dommere frem til holdet med det bedste projekt, som nu går videre til finalen i Frankrig. Vinderne blev Team Magnetida fra Varna School i Bulgarien, som består af 15-årige Katerina Samatovna Bakhtigaliyeva, 17-årge Zdravko Milkov Slavov og Feodor Svetlanov Konomaev på 16.

Vinderprojektet er et koncept for et gravitationsbaseret rumteleskop.

"Alle de projekter, der blev præsenteret, var virkelig gode. Så vi er ret overraskede og meget glade for, at vi vandt," siger Katerina Samatovna Bakhtigaliyeva fra Team Magnetida.

DTU Space er regional partner på konkurrencen og står for én af en række semifinaler, som er afholdt i Europa de seneste uger. 

Udover et rumteleskop har vinderne af de forskellige semifinaler sikret sig en plads i den store finale, som finder sted 6.-7. juli hos Cité de l’espace i Toulouse. Her skal de dyste med semifinalevinderne fra de andre regioner om en all-inklusive rejse til den europæiske rumhavn i Fransk Guyana i Sydamerika. 

 

Mange spændende projekter

Projekterne i dysten spændte vidt. Fra det gravitationsbaserede rumteleskop fra det bulgarske vinderhold, over helbredsmæssige forhold under langtidsophold i rummet og rumrejser ved hjælp af solsejl til fysikken bag raket-opsendelser.

Deltagerne er talentfulde unge med interesse for naturvidenskab og især rumforskning i alderen 14 til 19 år – en kategori, der kaldes Pioneers i Odysseus-konkurrencen. De er blevet udvalgt til semifinalen på baggrund af en projektopgave, de har indsendt og fået evalueret af Odysseus-organisationen i Bruxelles i konkurrence med andre unge fra hele Europa.

"Odysseus-konkurrencen viser, at vi har masser af talent inden for rumvidenskab i Europa"
Morten Garly Andersen, kommunikationsansvarlig på DTU Space.

I alt deltog 27 unge foruden lærere og oplægsholdere i semifinalen i Sorø, der varede tre dage og også inkluderede en space science camp. Her holdt forskere fra DTU Space og undervisere fra  Science Talenter en række oplæg, der blev vist rumfilm, bygget og opsendt mini-raketter og fremvist meteoritter.

Semifinalen i Danmark blev gennemført i samarbejde med Science Talenter på Mærsk Mc-Kinney Møller Videncenter i Sorø. Odysseus II-konkurrencen er iværksat med støtte fra EU’s forskningsprogram Horizon 2020 med det formål at øge interessen for rumforskning blandt unge europæere.

Masser af talent

Dommerne lagde især vægt på, at Team Magnetida leverede en fin og dedikeret præsentation, og at de havde en meget fremsynet ide om et teoretisk koncept for et gravitationsbaseret rumteleskop, der bruger Solen som gravitationslinse.

“Odysseus-konkurrencen viser, at vi har masser af talent inden for rumvidenskab i Europa,” siger projektleder på Odysseus-konkurrencen og kommunikationsansvarlig på DTU Space, Morten Garly Andersen.

“Alle de fremlagte projekter var gode og blev præsenteret af velforberedte unge, som tydeligvis har lagt mange tanker og meget energi i deres arbejde.”

Også de ledsagende lærere fik noget ud af at være med:

“Det har været en meget inspirerende science camp med mange spændende aktiviteter udover konkurrencen, som både jeg og holdet fra vores skole har fået meget ud af at deltage i,” siger Brian Ovesen, der er skoleleder på Frijsenborg Efterskole, hvorfra Team Maimar med Dagmar Bergholdt og Maiken Bak deltog som det ene af de to danske hold i konkurrencen.

Alle deltagere i Sorø fik en medalje og et diplom for at have gennemført Odysseus' science camp.

Semifinale-vinderholdet Team Magnetida fra Bulgarien i Pioneers-kategorien i den europæiske rumdyst Odysseus II. Holdet med Katerina Samatovna Bakhtigaliyeva (15), Zdravko Milkov Slavov (17) og Feodor Svetlanov Konomaev (16) kommer fra kommer fra Varna School. (Foto: DTU Space) Team Maimar med Dagmar Bergholdt og Maiken Bak deltog fra Frijsenborg Efterskole og var et af de to danske hold i semifinalen i Sorø i rumdysten Odysseus II 2017. Her rører de lige en af de metoritter, som underviser hos Science Talenter Henning Haack brugte i sit oplæg om solsystemets oprindelse. (Foto: DTU Space)

Semifinale-vinderholdet Team Magnetida fra Bulgarien (t.v) i Pioneers-kategorien i den europæiske rumdyst Odysseus II. Holdet med Katerina Samatovna Bakhtigaliyeva (15), Zdravko Milkov Slavov (17) og Feodor Svetlanov Konomaev (16) kommer fra Varna School. Fra Danmark deltog blandt andre Team Maimar med Dagmar Bergholdt og Maiken Bak fra Frijsenborg Efterskole (t.h.). Her rører de lige en af de meteoritter, som Henning Haack fra Science Talenter brugte i sit oplæg om solsystemets oprindelse. (Foto: DTU Space)

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.