DTU Space er partner i EU-konkurrencen Odysseus for unge ruminteresserede. (Illustration DTU Space/Odysseus)

Unge europæiske rumtalenter dyster på science camp i Sorø

tirsdag 13 jun 17

Kontakt

Kristian Pedersen
Direktør, Professor
DTU Space
45 25 95 01

Kontakt

Morten Garly Andersen
Ansvarlig for kommunikation
DTU Space
45 25 97 69

Rum-konkurrencen Odysseus II

Odysseus-II-Konkurrencen er en gratis konkurrence om rummet støttet af EU via Horizon 2020-programmet, som afholdes i tre aldersopdelte kategorier kaldet Pioneers, Explorers og Skywalkers med det formål at styrke interessen for naturvidenskab herunder især rumvidenskab blandt unge europæere i alderen 7 til 22 år.

DTU Space er en af 14 EU-partnere på projektet og står for afvikling af regionale events i Norden, Storbritannien og Bulgarien.

Læs mere her på Odysseus-hjemmesiden eller her på konkurrencens facebookside

DTU Space sender nu 27 udvalgte unge til rumdyst på Mærsk Mc-Kinney Møller Videncenter i Sorø. Her dystes om en finaleplads i rum-konkurrencen Odysseus, som er iværksat med støtte fra EU for at øge interessen for rumforskning blandt unge europæere.

Der er en all-inklusive rejse til den europæiske rumhavn i Fransk Guyana på spil, når 27 unge europæere dyster om en plads i finalen ved årets Odysseus-II-konkurrence. DTU Space er partner på projektet og står for afholdelsen af de regionale semifinaler, som finder sted på Mærsk Mc-Kinney Møller Videncenter i Sorø fra torsdag til lørdag denne uge.

Her deltager 11 hold fra Danmark, Norge, Sverige, Finland, Bulgarien og England med deres lærere som tilskuere. Deltagerne er talentfulde unge med interesse for naturvidenskab og især rumforskning. De er blevet udvalgt til semifinalen på baggrund af en projektopgave, de har indsendt og fået evalueret af Odysseus-organisationen i Bruxelles i konkurrence med andre unge fra hele Europa.

”Konkurrencen og de mange aktiviteter omkring den skal være med til at styrke interessen for rumteknologi og rumforskning blandt de unge mennesker og deres lærere. Samtidig vil vi også gerne give dem et indblik i, hvad vi arbejder med på DTU Space”, siger institutdirektør for DTU Space, Kristian Pedersen.

”Det internationalt samarbejde er fundamentet i rumaktiviteter. Derfor er det også dejligt, at så mange unge mennesker fra forskellige lande deltager i det event, vi arrangerer i Sorø”.

Deltagerne er i alderen 15 til 19 år, og deres projekter handler om en række temaer, hvor naturvidenskab med fokus på rumteknologi og rumforskning er nøgleelementer i løsninger på forskellige problemstillinger.

Projekterne spænder fra opgaver, der beskæftiger sig med de helbredsmæssige komplikationer under ophold i rummet over rumrejser ved hjælp af solsejl til fysikken bag raket-opsendeler.

Forskere fra DTU Space lægger også vejen forbi for at fortælle forskningsarbejdet på DTU.

"Konkurrencen og de mange aktiviteter omkring den skal være med til at styrke interessen for rumteknologi og rumforskning blandt de unge mennesker og deres lærere"
Kristian Pedersen, direktør DTU Space

Vinderholdet får et elektronisk rumteleskop og altså en plads i finalen, som finder sted i juli i Toulouse. Her skal vinderne så dyste mod de øvrige regionale vindere om en all-inklusive rejse til den europæiske rumhavn i Fransk Guyana i Sydamerika.

Foruden konkurrencen kommer deltagerne gennem et spændende program, som blandt andet byder på raket-bygning, rumfilm, stjernekig i rummet og en række foredrag. Blandt andet kan de unge opleve danske Mariann Albjerg, som over 30 år arbejdede på NASA’s rumfærgeprogram og i dag er tilknyttet det eksterne rådgiverpanel hos DTU Space.

Det er anden gang konkurrencen afholdes med DTU Space som regional vært i samarbejde med Science Talenter i Sorø og som led i EU's Horizon 2020-program.

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.