DTU Space's rumkalender

Vores internationale rumkalender giver dig overblik over en række af de vigtige og spændende missioner, der sendes i rummet. DTU Space deltager i flere af dem. Via fanen til venstre finder du information om andre aktiviteter, DTU Space deltager i.

Rumkalenderen 2018: Der sendes en lang række missioner i rummet i år. Blandt dem har vi udvalgt 15 spændende og relevante begivenheder, og DTU Space deltager i seks af dem.

Missionerne handler både om jord/klimaobservation, udforskning af solsystemet og universet samt om test af nye systemer.

Januar: Tesla Roadster (Spacex/Elon Musk). Her testes for alvor den nye store løfteraket Falcon-Heavy, som kan blive fremtidens store løfteraket. Det er planen at sende en Tesla-bil  med i retning af Mars. Senere i år skal den ’rigtigt’ i drift. Så det er den sidste store test, og derfor en vigtig og samtidig lidt sjov mission. En ’rigtig’ mission er planlagt til juni, hvor en større last efter planen skal sendes i rummet med  Falcon-Heavy-raketten. Heavy-missionen har dog været udsat flere gange.  

Februar: Her opsendes forsøgssatellitten Ulloriaq (DTU Space/Gomspace/forsvaret). Ulloriaq er forsvarets første egen satellit og skal overvåge Grønland på forsøgsbasis. Udviklet af bl.a. DTU Space.  
 
Marts: OneWeb (amerikansk/europæisk projekt), de første af op mod 1.000 satellitter sendes afsted, som skal etablere billigt internet i bl.a. udviklingslande.
 
April: ASIM (ESA/DTU Space). Her opsendes efter planen den store mission, der fra ISS skal undersøge lyn i rummet og se på disse fænomeners mulige indflydelse på Jordens klima. DTU Space leder den videnskabelige del af missionen, mens Terma har det tekniske ansvar.

April: GRACE FO 1+2 (NASA). Opfølgning på klimasatellitterne GRACE 1 og 2, som netop er taget ud af drift. DTU Space leverer stjernekameraer til missionen og deltager i klimaforskningsdelen, som blandt andet omfatter havstigninger og is-afsmeltning.

Maj: Insight Mars Lander. (NASA). Der planlægges opsendelse af missionen, men den er ikke fast programsat i NASA's kalender. Den skal lande på Mars og bore ned i planetens overflade for at undersøge varmestrømninger og seismisk aktivitet. Missionen kan ses som en optakt til et par større Mars-missioner fra ESA og NASA de kommende år.
 
Juni: TESS (NASA), skal lede efter Exoplaneter. DTU Space har leveret stjernekameraer til missionen. Desuden har vi på DTU Space netop etableret en stor Exoplanet-forskningsgruppe i december 2017 med nyudnævnt professor Lars Buchhave i spidsen. Buchhave har været inde over TESS-missionen.
  
Første kvartal 2018: ICON (NASA), en mission, der skal undersøge forholdene i overgangen mellem atmosfæren og rummet (lidt det samme som ASIM). DTU Space har leveret stjernekameraer til missionen.
 
Første kvartal 2018: GPS-3 (NASA/USA). Dette er opgraderingen af GPS-systemet, så det kan konkurrere med det kommende superpræcise europæiske Galileo-system.
 
Andet kvartal 2018: Aeolus (ESA). Klimamission, stærkt forsinket, men ventes op nu. Skal bl.a. undersøge vindforhold, som skal bruges i klimamodeller.

Planlagt til opsendelse i løbet af 2018: Galileo (ESA/EU). Opsendelse af det næste sæt satellitter i det europæiske navigationssatellit-system – Galileo – som er den europæiske konkurrent til USA’s GPS. I 2020 er der nok satellitter i rummet til, at Europas superpæcise navigationsystem for alvor kan tages i drift. Fremtidens biler og telefoner kan dermed i princippet om få år få dette system som det primære fremfor GPS. Eller som supplement til det, evt. sammen med det russiske Glonass. Dermed får Europa sit eget navigationssystem. Galileo-systemet er mere præcist end GPS/Glonass. Og signalet er stærkere, så det ventes f.eks. at kunne fungere indendørs i nogen grad.  

Planlagt til opsendelse i løbet af 2018: Sentinel-systemet udbygges (ESA). Opsendelse af en ny satellit i det store Sentinel-klimasatellitsystem til overvågning af  is, hav og land m.m. DTU Space bruger data herfra til forskning og til at udvikle datasystemer til monitorering. 
 
Planlagt til opsendelse i løbet af 2018: Bepi Columbo. (ESA/Japan). Denne spændende mission skal undersøge planeten Merkur. 

Planlagt til opsendelse i løbet af 2018:  Rumturtister. (Musk/SpaceX). Der er planer om sende to turister en tur ud i rummet og rundt om månen i slutningen af året med den nye Falcon-Heavy-raket. Hvis det sker, vil det være en milepæl, idet det så er muligt at rejse som turist i rummet. 
 
Planlagt til opsendelse i løbet af 2018:  Kina og Indien har desuden et par månemissioner (Change-4, Chandrayaan-2), som er interessante, hvis de kommer afsted. Desuden planlægger Kina at sende hovedmodulet i rummet til den rumstation CSS (alá ISS i miniformat), de er ved at bygge. (Den ser dog ikke ud til at være programsat til opsendelse lige nu)

Andre missioner og test på vej i 2018-19: James Webb. (NASA). Det store rumteleskop til udforskning af det dybe rum ventes opsendt tidligt i 2019. DTU Space er med i brugen af data fra missionen, og vi har leveret udstyr til teleskopet i form af bl.a. en superstærk kulfiber-konstruktion, der støtter dele af teleskopet. SLS/Orion. (NASA). Der arbejdes på at klargøre det store løftesystem/rumkapsel SLS/Orion til testmissioner i år.

Læs mere her i årsoversigterne fra ESA og NASA samt på space.skyrocket.de, hvor der en oversigt de fleste rummissioner, der planlægges opsendt i år. Der skal dog altid tages forbehold for, at opsendelser kan blive udskudt i kortere eller længere tid med kort varsel, da mange forskellige faktorer skal passe sammen på det fastsatte opsendelsestidspunkt.

Flere af begivenhederne er kommenteret af DTU Space-professor John Leif Jørgensen i Ingeniørens oversigt over rumbegivenheder i år.

Kalenderen opdateres løbende.

Tilbage til forsiden.