DTU Space's rumkalender

Vores internationale rumkalender giver dig overblik over en række af de vigtige og spændende missioner, der sendes i rummet. DTU Space deltager i flere af dem. Via fanen til venstre finder du information om andre aktiviteter, DTU Space deltager i.

Rumkalenderen 2018: Der sendes en lang række missioner i rummet i år. Blandt dem har vi udvalgt 15 spændende og relevante begivenheder i år og et par stykker, som er undervejs. DTU Space deltager i seks af dem og bidrager også til en stor mission planlagt til opsendelse i 2019-20.

Missionerne handler både om jord/klimaobservation, udforskning af solsystemet og universet samt om test af nye systemer.

Januar: Tesla Roadster (Spacex/Elon Musk). Her testes for alvor den nye store løfteraket Falcon-Heavy, som kan blive fremtidens store løfteraket. Det er planen at sende en Tesla-bil  med i retning af Mars. Senere i år skal den ’rigtigt’ i drift. Så det er den sidste store test, og derfor en vigtig og samtidig lidt sjov mission. En ’rigtig’ mission er planlagt til juni, hvor en større last efter planen skal sendes i rummet med  Falcon-Heavy-raketten. Heavy-missionen har dog været udsat flere gange.  (opsendt 6. februar, men Tesla'en ombord kom ud af kurs og ikke mod Mars som planlagt)

Februar: Her opsendes forsøgssatellitten Ulloriaq (DTU Space/Gomspace/forsvaret). Ulloriaq er forsvarets første egen satellit og skal overvåge Grønland på forsøgsbasis. Udviklet af bl.a. DTU Space. (succesfuldt opsendt 2. februar 2018) 
 
Marts: OneWeb (amerikansk/europæisk projekt). De første af op mod 1.000 satellitter planlægges sendt afsted med det formål at etablere billigt internet i bl.a. udviklingslande.
 
April: ASIM (ESA/DTU Space). Her opsendes efter planen den store mission, der fra ISS skal undersøge lyn i rummet og se på disse fænomeners mulige indflydelse på Jordens klima. DTU Space leder den videnskabelige del af missionen, mens Terma har det tekniske ansvar. (succesfuldt opsendt 2. april 2018) 

April: GRACE FO 1+2 (NASA). Opfølgning på klimasatellitterne GRACE 1 og 2, som netop er taget ud af drift. DTU Space leverer stjernekameraer til missionen og deltager i klimaforskningsdelen, som blandt andet omfatter havstigninger og is-afsmeltning. (succesfuldt opsendt 22. maj 2018) 

Juni: TESS (NASA), skal lede efter Exoplaneter. DTU Space har leveret stjernekameraer til missionen. Desuden har vi på DTU Space netop etableret en stor Exoplanet-forskningsgruppe i december 2017 med nyudnævnt professor Lars Buchhave i spidsen. Buchhave har været inde over TESS-missionen. (succesfuldt opsendt 19. april 2018) 

Planlagt til opsendelse i løbet af 2018: Sentinel-systemet udbygges (ESA). Opsendelse af en ny satellit i det store Sentinel-klimasatellitsystem til overvågning af  is, hav og land m.m. DTU Space bruger data herfra til forskning og til at udvikle datasystemer til monitorering. (Sentibel 3B succesfuldt opsendt 25. april 2018)  
 
Planlagt til opsendelse i løbet af 2018: GPS-3 (NASA/USA). Dette er opgraderingen af GPS-systemet, så det kan konkurrere med det kommende superpræcise europæiske Galileo-system.
 
Planlagt til opsendelse i løbet af 2018: Aeolus (ESA). Klimamission, stærkt forsinket, men ventes opsendt snart. Skal bl.a. undersøge vindforhold, som skal bruges i klimamodeller.

Planlagt til opsendelse i løbet af 2018: ICON (NASA), en mission, der skal undersøge forholdene i overgangen mellem atmosfæren og rummet (lidt det samme som ASIM). DTU Space har leveret stjernekameraer til missionen.

Planlagt til opsendelse i løbet af 2018: Galileo (ESA/EU). Opsendelse af det næste sæt satellitter i det europæiske navigationssatellit-system – Galileo – som er den europæiske konkurrent til USA’s GPS. I 2020 er der nok satellitter i rummet til, at Europas superpæcise navigationsystem for alvor kan tages i drift. Fremtidens biler og telefoner kan dermed i princippet om få år få dette system som det primære fremfor GPS. Eller som supplement til det, evt. sammen med det russiske Glonass. Dermed får Europa sit eget navigationssystem. Galileo-systemet er mere præcist end GPS/Glonass. Og signalet er stærkere, så det ventes f.eks. at kunne fungere indendørs i nogen grad.  

Planlagt til opsendelse i løbet af 2018: Bepi Columbo. (ESA/Japan). Denne spændende mission skal undersøge planeten Merkur. 

Planlagt til opsendelse i løbet af 2018: Insight Mars Lander. (NASA). Der planlægges opsendelse af missionen, men den er ikke fast programsat i NASA's kalender. Den skal lande på Mars og bore ned i planetens overflade for at undersøge varmestrømninger og seismisk aktivitet. Missionen kan ses som en optakt til et par større Mars-missioner fra ESA og NASA de kommende år.

Planlagt til opsendelse i løbet af 2018:  Rumturtister. (Musk/SpaceX). Der er planer om sende to turister en tur ud i rummet og rundt om månen i slutningen af året med den nye Falcon-Heavy-raket. Hvis det sker, vil det være en milepæl, idet det så er muligt at rejse som turist i rummet. 
 
Planlagt til opsendelse i løbet af 2018:  Kina og Indien har desuden et par månemissioner (Change-4, Chandrayaan-2), som er interessante, hvis de kommer afsted. Desuden planlægger Kina at sende hovedmodulet i rummet til den rumstation CSS (alá ISS i miniformat), de er ved at bygge. (Den ser dog ikke ud til at være programsat til opsendelse lige nu)

Andre missioner og test på vej i 2018-20: James Webb. (NASA). Det store rumteleskop til udforskning af det dybe rum. DTU Space er med i brugen af data fra missionen, og vi har leveret udstyr til teleskopet i form af bl.a. en superstærk kulfiber-konstruktion, der støtter dele af teleskopet. SLS/Orion. (ventes opsendt tidligt i 2020 efter nye forsinkelser)

Andre missioner og test på vej i 2018-20: (NASA). Der arbejdes på at klargøre det store løftesystem/rumkapsel SLS/Orion til testmissioner i år.

Læs mere her i årsoversigterne fra ESA og NASA samt på space.skyrocket.de, hvor der en oversigt de fleste rummissioner, der planlægges opsendt i år. Der skal dog altid tages forbehold for, at opsendelser kan blive udskudt i kortere eller længere tid med kort varsel, da mange forskellige faktorer - teknik, vejr og andre forhold - skal passe sammen på det fastsatte opsendelsestidspunkt.

Flere af begivenhederne er kommenteret af DTU Space-professor John Leif Jørgensen i Ingeniørens oversigt over rumbegivenheder i år.

Kalenderen opdateres løbende. Senest opdateret 23. maj 2018.

Tilbage til forsiden.