Jordens magnetfelt

Forskere på DTU Space beskæftiger sig med måling, modellering og videnskabelig analyse af Jordens magnetfelt.

Geomagnetisme, Copyright: ESA/AOES medialab
Illustration: ESA
 

Forskerne studerer magnetfeltet for at lære mere om Jordens indre, hvor feltet skabes, og for at finde ud af, hvilken betydning de konstante variationer i magnetfeltet har for os. I øjeblikket aftager styrken af Jordens magnetfelt fx i gennemsnit med 5 % hvert hundrede år, og forskerne ved ikke hvorfor, eller hvilke konsekvenser det vil få.

DTU Space er stærkt involveret i samarbejdet om den danske Ørsted satellit. Ørsted sender målinger af Jordens magnetfelt ned til forskerne, der bruger dem til at lave avancerede modeller af Jordens magnetfelt. Modellerne er udviklet af forskere fra DTU Space i samarbejde med NASA, og de bliver brugt over hele verden blandt andet til at søge efter olie og mineraler.

Instituttet står desuden i spidsen for den fælles europæiske mission Swarm, der skal måle Jordens magnetfelt med hidtil uset præcision. Swarm består af tre satellitter, der skal arbejde sammen om at måle magnetfeltet. Konstellationen af tre satellitter øger nøjagtigheden på målingerne med op til ti gange i forhold til tidligere, enlige satellitter, der har målt magnetfeltet.

DTU Space har udviklet de magnetometre, der skal udføre selve målingerne af magnetfeltet på Swarm. Magnetometrene er videreudviklinger af de magnetometre, der var ombord på satellitterne Ørsted, SAC-C og CHAMP, og de gode erfaringer fra tidligere missioner har spillet en vigtig rolle i udviklingen af magnetometrene til Swarm. 

Fakta om Jordens magnetfelt

  • Jordens magnetfelt dannes af elektriske strømme i den flydende del af Jordens kerne.
  • Der er stadig meget, forskerne ikke ved om Jordens indre, og det kan studier af magnetfeltet være med til at lave om på.
  • Jordens magnetfelt ændrer sig hele tiden, og det har praktisk betydning både for flypassagerer og for satellitter. Magnetfeltet skærmer nemlig Jorden for ladede partikler fra rummet.
  • Når magnetfeltet i et område pludseligt bliver svagt, kan flere ladede partikler trænge igennem og gøre skade på både satellitter og passagerer i højtflyvende fly.