Jordens magnetfelt

Forskere på DTU Space beskæftiger sig med måling, modellering og videnskabelig analyse af Jordens magnetfelt.

Geomagnetisme, Copyright: ESA/AOES medialab
Illustration: ESA
 

Forskerne studerer magnetfeltet for at lære mere om Jordens indre, hvor feltet skabes, og for at finde ud af, hvilken betydning de konstante variationer i magnetfeltet har for os. I øjeblikket aftager styrken af Jordens magnetfelt fx i gennemsnit med 5 procent hvert hundrede år, og forskerne ved ikke hvorfor, eller hvilke konsekvenser det vil få.

Forskere på DTU Space stod for en stor del af arbejdet med Danmarks første satellit Ørsted, som gennem en årrække målte Jordens magnetfelt, men nu er pensioneret.

I dag leder DTU Space dele af den videnskabelige indsats med afløseren før Ørsted, som er de tre europæiske Swarm-satelliter, der er i rummet nu og måler Jordens magnetfelt med hidtil uset præcision.Konstellationen af tre satellitter øger nøjagtigheden på målingerne med op til ti gange i forhold til tidligere satellitter, der har målt magnetfeltet.

DTU Space har blandt andet udviklet de magnetometre, der udfører målingerne af magnetfeltet på Swarm. Magnetometrene er videreudviklinger af de magnetometre, der var ombord på satellitterne Ørsted, SAC-C og CHAMP, og de gode erfaringer fra tidligere missioner har spillet en vigtig rolle i udviklingen af magnetometrene til Swarm. 

Fakta om Jordens magnetfelt

  • Jordens magnetfelt dannes af elektriske strømme i den flydende del af Jordens kerne.
  • Der er stadig meget, forskerne ikke ved om Jordens indre, og det kan studier af magnetfeltet være med til at lave om på.
  • Jordens magnetfelt ændrer sig hele tiden, og det har praktisk betydning både for flypassagerer og for satellitter. Magnetfeltet skærmer nemlig Jorden for ladede partikler fra rummet.
  • Når magnetfeltet i et område pludseligt bliver svagt, kan flere ladede partikler trænge igennem og gøre skade på både satellitter og passagerer i højtflyvende fly.