Jordens tyngdefelt

DTU Space opmåler og modellerer Jordens tyngdefelt. Det kan blandt andet afsløre skjulte forekomster af olie, vand eller mineraler i undergrunden og gøre GPS navigation mere præcist.

Variationer i tyngdekraften henover jordoverfladen påvirker opmålingen af jordkloden, uanset om opmålingen sker fra satellit, med fly eller på landjorden. Kun hvis man kender variationen, kan man korrigere for påvirkningen af målingerne. Meget nøjagtige målinger af tyngdefeltet er nødvendige for at forfine præcisionen af satellitnavigationssystemer som GPS og det europæiske Galileo, der er under opbygning. Samtidigt kan målingerne afsløre skjulte forekomster af olie, vand og mineraler i undergrunden. 

Instituttets målinger af tyngefeltet foregår både på jordoverfladen samt fra satellitter og fly. DTU Space har tidligere bidraget til ESAs satellitmission GOCE med udvikling af metoder til anvendelse af dens tyngdemålinger blandt andet til kortlægning af havstrømme. 

Fakta om Jordens tyngdefelt

Jordens tyngdekraft varierer hen over jordoverfladen, fordi der er forskel på, hvor meget masse der findes under forskellige punkter på jordoverfladen. For eksempel vejer olie, vand og sten ikke det samme, og derfor kan tyngdemålinger være med til at afsløre, hvad der gemmer sig i undergrunden.