DTU Space deltager i NASA's Juno-mission til Jupiter i det ydre solsystem.
I 2016 gik sonden JUNO i kredsløb om solsystemets største planet, Jupiter. Her udforskes den enorme gasplanets atmosfære, magnetfelt og indre struktur, hvilket giver ny viden om vores solsystems dannelse og tidlige udvikling.
JUNO er en NASA mission, og DTU Space er samarbejdspartner og har leveret stjernekameraer til fartøjet. Stjernekameraet er det instrument, der sørger for, at fartøjet hele tiden ved, hvilken vej den vender i rummet. Og det er vigtigt for at sikre blandt andet præcise målinger af planetens magnetfelt.

JUNO. Photo: NASA
Kraftig stråling og kulde er en teknologisk udfordring
Det er imidlertid ikke helt let at få instrumenter til at fungere i rummet omkring Jupiter.
"For det første skal elektronikken kunne fungere ved minus 150 grader. For det andet er Jupiter omkranset af de kraftigste strålingsbælter i solsystemet, og derfor skal instrumenterne designes, så de kan holde til den kraftige stråling," fortæller John Leif Jørgensen, der er professor i rumfartsteknologi på DTU Space.
"Som en ekstra udfordring skal stjernekameraet sidde tæt ved magnetometret, der skal måle planetens magnetfelt. For at magnetometret kun måler Jupiters magnetfelt, må elektronikken i stjernekameraet ikke selv udstråle nogen magnetfelter,” tilføjer han.
Jupiter fortæller om solsystemets dannelse
Der er flere teorier om, hvordan Jupiter blev dannet. Og siden Jupiter indeholder mere masse end alle de andre planeter i solsystemet tilsammen, er en forståelse af Jupiters dannelse afgørende for at forstå, hvordan resten af solsystemet blev dannet.
JUNO kortlægger Jupiters magnetfelt og tyngdefelt. Det giver nye viden om planetens indre strukturer som for eksempel, hvad kernen består af, og om planetens gas roterer som kugleskaller eller som cylindre. Kernen og rotationen siger meget om de forhold, planeten blev dannet under. Desuden måles, hvilke gasser der findes i atmosfæren omkring Jupiter. Det fortæller om sammensætningen af den gassky, Jupiter oprindeligt opstod af.
Mange fundne exoplaneter minder om Jupiter
JUNO missionen skal dog ikke kun gøre os klogere på Jupiter og vores eget solsystem. Størstedelen af de planeter, der ind til videre er fundet omkring andre stjerner, ligner Jupiter, og for at forstå de fremmede verdner er det vigtigt at forstå, hvilken rolle Jupiter spiller i vores eget solsystem.
Fakta om JUNO
JUNO blev opsendt i 2011, og rejsen til Jupiter tog fem år. Siden 2016 har fartøjet kredset succesfuldt om Jupiter og hentet en masse nye informationer om den store planet.
JUNO er drevet udelukkende af solenergi, og siden sollyset er meget svagt ude omkring Jupiter, har Juno næsten 60 kvadratmeter solcellepaneler, som leverer strøm i rummet.
Med solpaneler tegner Juno en cirkel, der er over 20 m i diameter.
Efter opsendelsen tog JUNO en ekstra tur forbi Jorden. På den måde bruges Jordens tyngdekraft som en slynge, der sendte den videre mod Jupiter.
JUNO er kun det andet rumfartøj i historien, der er gået i kredsløb om Jupiter. Den første var Galileo i 1995.

Klik på billedet for at se en større version.Photo: NASA
|