Mars i forhold til Jorden

I dag er Jordens søsterplanet Mars meget forskellig fra vores hjem, men det har måske ikke altid været sådan. En gang har Mars mindet meget om Jorden, og måske har liv også opstået på Mars.

I dag er Mars meget forskellig fra Jorden. Mars er en mindre planet, der ligger længere fra Solen end Jorden, og er dækket af is og støv. I dag varierer overfladetemperaturen mellem 20 grader om dagen og ned til -140 grader om natten, og planeten udgør et goldt og ugæstfrit miljø uden vand og atmosfære. Samtidig mangler planeten et internt magnetisk felt til at beskytte overfladen mod skadelige partikler fra rummet. Sådan har det dog ikke altid været.

For flere milliarder år siden, da solsystemet og planeterne blev skabt, regner man med, at Mars har lignet Jorden meget med en substantiel atmosfære og en overflade delvist dækket af vand. Selv i dag kan man se spor på overfladen, der sandsynligvis stammer fra rindende vand. Man har også fundet tegn på, at Mars må have haft et internt magnetfelt, i kraft af stærke skorpefelter dvs. steder, hvor Mars’ overflade engang er blevet magnetiseret, og stadig er det i dag. Spørgsmålet er, hvad der er sket med Mars, for at forvandle den til den kolde ørken, vi kender i dag? 

En stor faktor i Mars’ udvikling er den nuværende mangel på atmosfære. Det, at Mars ikke i dag har nogen nævneværdig atmosfære, gør, at overfladetrykket er så lavt, at der ikke kan eksistere flydende vand på overfladen. Der er også fundet beviser på, at atmosfæriske partikler på Mars stadig bliver revet løs og blæst ud i verdensrummet, hvilket betyder, at eventuelle vandpartikler i atmosfæren på Mars, kan blive båret væk fra overfladen af solvinden, der blæser fra Solen og ud gennem hele solsystemet med mere end 400 km/s. 

Når solvinden rammer en planets atmosfære, opstår der et skjold, som beskytter planeten mod de partikler, der bliver båret med vinden og draperer magnetfeltslinjerne fra Solen rundt om planeten. I Jordens tilfælde opstår skjoldet langt fra Jordens overflade på grund af Jordens magnetfelt, men på Mars, hvor denne beskyttelse mangler, opstår skjoldet tættere på Mars' overflade, og de elektrisk ladede partikler i solvinden vekselvirker med atmosfæren og minimagnetosfærerne, forårsaget af skorpefelter på Mars' overflade.

Fakta om Mars

Dag: 24 timer og 37 min
År: 687 dage
Radius: 3390 km
Temperatur: -140 til +20 grader C
Overflade-tryk: ~8 hPa

Fakta om Jorden

Dag: 24 timer
År: 365 dage
Radius: 6378 km
Temperatur: -88 til +80 grader C
Overfladetryk: ~1013 hPa

https://www.space.dtu.dk/Forskning/Solsystemet/Mars_magnetfelt/Mars_i_forhold_til_Jorden
25 OKTOBER 2020