Røntgendetektorer

DTU Space udvikler avancerede detektorer til røntgen- og gammastråling. Detektorerne bruges både til astrofysiske studier og til studier af Jordens atmosfære fra rummet.

DTU Space udvikler fast stof detektorer baseret på halvleder materialer. Halvlederne fremstilles af tunge grundstoffer, fordi detektorerne så bliver ekstra velegnede til at detektere hård røntgen- og gammastråling. Sammen med moderne elektronik udgør detektoren et meget kompakt system, som er ideelt til ruminstrumentering. En anden fordel er, at detektorerne fungerer ved stuetemperatur i modsætning til konventionelle silicium eller germanium baserede detektorer, der kræver kraftig nedkøling.

Det mest lovende halvledermateriale i øjeblikket er baseret på en cadmium-tellurium (CdTe) eller cadmium-zink-tellurium (CdZnTe) forbindelse. Instituttets udvikling af detektorer baseret på disse materialer har ført til detektorsystemer, der kan bruges både til astrofysiske studier og til studier af røntgen- og gammastrålingsprocesser i Jordens atmosfære.

DTU Space har blandt andet udviklet det såkaldte Modular X- and Gamma-ray Sensor (MXGS) til ESA-missionen ASIM, som DTU Space har en ledende rolle i og som blev i 2018 blev succesfuldt opsendt og taget i drift på Den Internationale Rumstation i 2018.