Røntgenoptik

DTU Space har udviklet en helt speciel belægning til røntgen- og gammaoptik, der gør det muligt at designe fokuserende optik i hård røntgen eller endog i gammaområdet. Ved hjælp af denne teknologi, er det muligt at lave detaljerede observationer af objekter i universet, der udsender meget energirig stråling. For tiden bygger alle fremtidige satellitmissioner med fokuserende optik i dette strålingsområde på netop den teknologi.

DTU Space har skabt et banebrydende design og udvikling af en speciel belægning til røntgen- og gammaoptik. Disse belægninger er baseret på anvendelse af multilag, der har varierende tykkelse. Det giver mulighed for bredbånds Bragg-refleksion. Teknologien har gjort det muligt at designe fokuserende optik til anvendelse i hård røntgen, eller endog i gamma-området med brændvidder i en rimelig størrelse og med rimeligt field-of-view.

For at understøtte forskningen i fokuserende høj-energi røntgen optik har DTU Space opbygget to unikke, avancerede faciliteter. Dels en facilitet til magnetron sputtering med stor kapacitet, dels en facilitet til høj-opløsnings røntgentest. 

Magnetronen anvendes både til at udvikle og optimere belægningerne med varierende tykkelse og til at producere spejle til teleskoper. For eksempel til HEFT teleskoperne, som bliver sendt op med ballon. Magnetronens kapacitet er ca. 1m2 per kørsel.

Røntgentest udstyret anvender perfekte kanal-skårne krystaller til at opnå buesekunds opløsning og monokromatisk stråling. Adskillige tidligere missioner har anvendt denne opstilling til test af instrumenter og kalibrering af optikken.

DTU Space deltager i flere projekter med disse faciliteter, for eksempel HEFT ballon projektet og NuStar satellitten. Derudover deltager instituttet i de indledende studier til fremtidige projekter med teleskoper til observation af hård røntgen. Som eksempel kan nævnes ATHENA (tidligere IXO), som er et kommende ESA projekt.