Navigation med stjernekameraer

Forskere på DTU Space har udviklet et effektivt stjernekompas, der i dag er et uundværligt instrument på mange rummissioner.

Et stjernekompas gør det muligt for satellitter og rumsonder at orientere sig, så forskerne altid ved nøjagtigt, hvilken vej satellitten vender i rummet. Uden den viden er satellittens videnskabelige målinger ofte ubrugelige.

Stjernekamera fra DTU Space (Foto: DTU Space)

Præcision og pålidelighed gør hele forskellen

Stjernekompasset består af to hoveddele: Et digitalkamera, der fotograferer stjernehimmelen og en computer, der matcher de digitale billeder med et stjernekort lagret i computeren. Ved at sammenligne den fotograferede stjernehimmel med stjernekortet, kan stjernekompasset afgøre, hvilken retning det selv, og dermed satellitten eller rumsonden, vender. 

Stjernekompasset bestemmer sin retning i rummet med en usikkerhed på kun 1,5 buesekund. Det svarer til, at vi kunne se over- og underkanten på en liggende 50-øre på 300 meters afstand.

Det er en stor præcision. Desuden har teknologien udvist ekstrem pålidelighed på mange missioner. Derfor er de danske stjernekameraer en global succes.   

Med på over 80 internationale missioner

Stjernekompasset blev oprindeligt udviklet til den danske Ørsted satellit. Det testet første gang i 1995 ombord på NASA-sonden Thunderstorm, der afprøvede nye teknologier til brug i rummet.

Siden har DTU Space løbende udviklet stjernekompasset, så det er blevet stadig mere kompakt og sofistikeret. Instrumentet har fløjet på mere end 80 internationale missioner på satellitter og ubemandede fartøjer, heriblandt JUNO, Swarm, PRISMA, CHAMP, PROBA og GRACE. Senest har DTU Space udviklet en særlig udgave af kameraet til NASA's Mars 2020-mission, hvor det skal bruges på det køretøj, der skal lede efter liv på planeten. Og flere internationale missioner med den danske stjernekamera-teknologi ombord er på vej.

Stjernekameraerne er ikke en hyldevare, de udvikles specifikt til hver mission efter meget høje kvalitetskrav fra organisationer som ESA of NASA. I alt er der udviklet forskellige generationer af stjernekamera-teknologi til omkring 100 afsluttede, igangværende og planlagte missioner.

Se teknikmagasinet Ingeniøren's videoer om DTU's stjernekameraer:


Sådan udvikler DTU Space rumelektronik til de store missioner

Se hvordan DTU Space har beskyttet stjernekameraerne på Juno-missionen mod stråling

Få historien bag DTU's berømte Earth Flyby-film