Nyheder fra DTU Space

VÆLG INTERVAL
2022
Grønlands mange, mindre gletsjere - de såkaldte perifere gletsjere - smelter i rekordfart. (Foto: W. Colgan/GEUS)
17 JUN

De nordligste gletsjere på kloden smelter i rekordfart

Grønlands mindre gletsjere smelter hastigt og sender nu 15 mia. ton ekstra vand ud i havene årligt, viser forskning anført af DTU Space.

Klimaændringer Isforskning
DTU har bidraget med rådgivning og teknologisk viden i forbindelse med grænsedragningsaftalen mellem Canada og Kongeriget Danmark. (Foto: DTU Space)
14 JUN

DTU bidrager til historisk grænseaftale for Kongeriget

Med rådgivning fra DTU Space om havret og præcise koordinater er 3.962 km grænse mellem Canada og Kongeriget Danmark nu fastlagt.

Kortlægning og opmåling
Under mange års overflyvninger af Grønland har forskerne observeret, hvordan Grønlands gletsjere smelter og svinder ind. Blandt dem er Zachariæ-gletsjeren. (Foto: DTU Space)
23 MAJ

Pålidelige data baner vej for bedre klima-modeller

DTU-forskere har udført omfattende målinger af havisen og indlandsisen i Arktis for at teste nye metoder til at forbedre FN’s klimamodeller.

Klimaændringer Jordobservation Satelitter
Ved hjælp af data fra rumteleskopet Hubble har forskere opdaget forstadiet til et sort hul i det tidlige univers. (Foto: NASA)
02 MAJ

Forskere opdager forstadie til et sort hul i det tidlige univers

For første gang er det lykkedes forskere at observere forstadiet til et supertungt sort hul født i det tidlige univers kort efter Big Bang.

Rumforskning
Danmarks astronaut Andreas Mogensen skal i rummet igen på sin anden mission. (Foto: ESA)
24 MAR

Andreas Mogensen skal i rummet for anden gang

Danmarks første astronaut, Andreas Mogensen, skal endnu engang til den internationale rumstation. DTU har flere ideer til projekter til missionen.

Rumforskning
Der er stor interesse for rum-startups i Danmark. (Foto: ESA BIC Denmark)
24 MAR

Dansk iværksætter-program for rumteknologi er eftertragtet

ESA BIC Denmark, der er placeret på DTU, indgår flere aftaler om startup-firmaer baseret på rumteknologi end forventet.

Rumteknologi og instrumenter
10 MAR

Nye opdagelser ændrer Antarktis’ geologiske historie

Dele af det østlige Antarktis er yngre end hidtil antaget, viser ny forskning med bidrag fra DTU. Det betyder, at isen kan smelte hurtigere.

Klimaændringer Isforskning Geologi
Ifølge ny forskning rammer partikelstråling fra supernovaer jordens atmosfære og danner sekundære partikler, der indvirker på livet på jorden. (Illustration: H. Svensmark/DTU Space)
04 MAR

Supernovaer og liv på jorden ser ud til at være tæt forbundet

DTU-forsker opdager sammenhæng mellem eksploderende stjerner, kaldet supernovaer, og liv på jorden.

Rumforskning
DTU Space deltager i en række missioner i 2022. Blandt dem NASA-missionen Psyche, der ved hjælp af et magnetometer-system fra DTU Space skal undersøge metal-asteroiden '16 Psyche'. (Illustration: NASA)
11 FEB

Flere markante rummissioner med DTU-deltagelse i 2022

DTU Space bidrager i år blandt andet til klimaforskning i Grønland, drone-arkæologi i Danmark og en NASA-mission til metal-asteroiden Psyche.

Rumforskning Jordobservation Rumteknologi og instrumenter
Anders Bjarklev
10 FEB

Organisationsændring skaber nye institutter på DTU