DTU-studerende Philip Østerskov demonstrerer en mini-drone, som kan flyve indendøre, for de videbegærlige unge i Odysseus-konkurrencen og deres lærere.

Rumtalenter i tæt opløb om finaleplads i Europæisk dyst

fredag 15 apr 16

Morten Garly Andersen
Ansvarlig for kommunikation

Der var kamp til stregen, da unge europæere med særlig interesse for rumforskning denne uge var i Sorø for at dyste om en plads i finalen ved dette års Odysseus-konkurrence, der afholdes i Bruxelles i sommer.

Der blev fremlagt rumprojekter og argumenteret ivrigt for dem under konkurrencen. Det eneste danske hold klarede sig godt, men måtte se sig slået af to englændere.

Odysseus-konkurrencen er en stor international begivenhed, der støttes af EU og er sat i søen for at øge interessen for rummet og rumforskning blandt unge europæere. DTU Space er partner på projektet, og har denne uge stået for afholdelsen af de regionale semifinaler i samarbejde med organisationen ScienceTalenter på Mærsk Mc-Kinney Møller Videncenter i Sorø.

"Det var virkeligt svært at finde vinderne. For alle projekterne var gode, og noget deltagerne kan være stolte af"
Steen Eiler Jørgensen

I kategorien Pionerer for 14 til 18-årige deltog tre engelske og et enkelt dansk hold.

Sejren og dermed en finaleplads i Bruxelles i juli samt et elektronisk rumteleskop gik til Rebecca Hayward og Eleanor Ivey fra Hockerill Anglo-European College i England. De to piger fik førstepladsen for at have leveret det ”kunstnerisk bedste og mest innovative projekt” om mulighederne for at rejse til Mars og kolonisere planeten i fremtiden.

Det danske hold bestående af Emil Enevoldsen og Carl Vistisen blev hædret for at have arbejdet med ”det mest originale og udfordrende problem” – et projekt om at lede efter liv på Saturn-månen Enceladus.

”Det var superspændende at være med. Vi har lært, hvordan vi kan beregne nogle af de størrelser, som indgår i vores projekt og er nødvendige for at kunne udføre det”, fortæller 15-årige Emil Enevoldsen, som går i 9. klasse på Store Magleby Skole i Dragør og tidligere har været i praktik på DTU Space.

I kategorien for 17 til 22-årige kaldet Explorers vandt svenske Daniel Nilsson, som læser ved Luleå University of Technology. Dommerne beskrev hans projekt som "det mest profesionelt præsenterede og umiddelbart brugbare". Projektet er en beskrivelse af, hvordan skovbrande kan bekæmpes mere effektivt ved hjælp at data fra ESA-satellitten Galileo, der planlægges opsendt senere i år.

Deltagere blev udvalgt til semifinalen på baggrund af en rumrelateret projektopgave, som Odysseus-organisationen i Bruxelles har vurderet.

Dommerne, tidligere NASA-ingeniør Mariann Albjerg fra DTU Spaces’ eksterne rådgiverpanel, Morten Bo Madsen fra Niels Bohr Institutet og Steen Eiler Jørgensen fra ScienceTalents i Sorø, måtte votere en næsten en time ekstra for at finde en vinder i hver af de to kategorier.

”Det var virkeligt svært at finde vinderne. For alle projekterne var gode, og noget deltagerne kan være stolte af. Selv om der var forskelligt niveau på grund af forskelle i alder, så var det et helt gennemgående træk, at de unge mennesker var engagerede og havde sat sig ind i tingene”, siger Steen Eiler Jørgensen.

Foruden konkurrencen bød opholdet i Sorø på raket-affyring, drone-flyvning, besøg på Brorfelde Observatorium og foredrag af DTU Space-forskere. I finalen dyster de regionale vindere om et besøg på ESA’s Guiana Space Centre i Fransk Guiana. En lignende konkurrence afholdes næste år.

Læs mere på http://www.odysseus-contest.eu