ExoMars - Liv på Mars' overflade?

ExoMars er den første europæiske mission, der skal lande på Mars. Missionen skal efter planen sendes afsted i 2013 og har til formål at søge efter spor af liv på Mars' overflade.

ExoMars er en europæisk Mars mission under det europæiske rumfarts agentur ESA, der efter planen skal sendes op i 2013 for at ankomme til Mars i efteråret 2014. Efter ankomsten sættes ExoMars i omløb omkring Mars, hvilket giver mulighed for at vælge det optimale landingstidpunkt ud fra vejr og andre uforudsigelige faktorer.

ExoMars er den første af flere missioner under projektet Aurora, der har til formål at fremme den europæiske deltagelse i både robot og menneske bemandede missioner i solsystemet samt at lede efter spor af liv andre steder i solsystemet.

ExoMars består af to dele: en 210 kg tung rover og et landingsmodul, der vil være stationært på Mars’ overflade. Magnetometeret (MSMO’en), som DTU Space udvikler, er en del af de geofysiske instrumenter, der er placeret på lander-modulet, og det vil derfor være stationært på Mars’ overflade efter landingen.

Den planlagte operationstid for ExoMars er 180 dage. 

Fakta om ExoMars

   

ExoMars lander på Mars ved hjælp af store airbags, der skal afbøde stødet fra landingen. Efter landingen foldes landermodulet ud, hen over de nu kollapsede airbags, og roveren kører af landeren for at udforske planeten.

Et af de instrumenter, roveren er udstyret med, er et bor, der kan bore 2 m ned under overfladen og hente prøver med op til instrumenterne på roveren. Alle instrumenterne og deres formål står beskrevet på www.esa.int.

Læs mere...

ESA ExoMars

 

Du kan læse mere om ExoMars på ESA's hjemmeside "ExoMars".