James Webb Space Telescope - Verdens største rumteleskop

Forskere fra DTU Space er involveret i konstruktionen af James Webb Space Telescope (JWST), der bliver verdens største teleskop i rummet, når det sendes op omkring 2020.

DTU Spaces deltagelse i projektet sikrer, at danske forskere er blandt de første, der kommer til at studere de enestående billeder fra teleskopet.  

Samtidig vil danske astronomer sidde med ved bordet, når observationerne med rumteleskopet skal planlægges.

Det videnskabelige hovedformål med James Webb teleskopet er at studere, hvordan de første galakser i Universet blev dannet.

Samarbejder med dansk virksomhed

DTU Space leverer, i samarbejde med den danske virksomhed Xperion Ace, ophænget til et af instrumenterne på teleskopet.

Senere i forløbet, da NASA havde problemer med at finde en leverandør til ophængningssystemet af det isolerende tæppe rundt om MIRI instrumentet, blev DTU Space kontaktet af NASA og da systemet minder meget om ophængningen af selve instrumentet påtog DTU Space sig opgaven.

Fakta om James Webb teleskopet

James Webb Space Telescope (JWST) forventes opsendt omkring 2020 og er populært sagt Hubble teleskopets efterfølger. JWST´s spejl har en diameter, der er 3 gange større end Hubbles spejl, og dermed bliver JWST verdens største teleskop i rummet.

Teleskopet er designet til at observere de allerførste galakser, der blev dannet i Universet. På den måde vil JWST gøre os klogere på de processer, der har ført til udviklingen af Mælkevejen, som den ser ud i dag.  

JWST er blevet til i et partnerskab mellem ESA, NASA og Canadian Space Agency.

Læs mere...

James Webb Space Telescope

Du kan læse mere om James Webb teleskopet på den officielle ESA-hjemmeside "James Webb Space Telescope".