NuSTAR

Højteknologi fra DTU Space spiller en afgørende rolle for NASA satellitten NuSTAR, hvis hovedformål er at detektere sorte huller både i vores egen galakse, Mælkevejen, og i fjerne galakser.

DTU Space har udviklet spejle, der kan reflektere røntgenstråling ved højere energi end det er muligt for tidligere udgaver af røntgen-satellitter i rummet.

Den dansk-udviklede spejl-teknologi sidder i NASA's NuSTAR-satellit, der blev opsendt i 2012. Teknologien gør det muligt at realisere et fokuserende teleskop med hundrede gange større følsomhed end tidligere opnået i den hårde ende af røntgenspektret. Det sætter astronomer i stand til for første gang at detektere sorte huller og andre kompakte objekter, der gemmer sig i vores kosmiske omegn på grund af den store gennemtrængelighed af netop denne type af stråling. Dermed åbnes et vindue til en hidtil uset del af universet.

sorte_huller_image_jpg

Danske spejle vil afsløre skjulte sorte huller:

De danske forskere har udviklet en speciel type røntgenreflekterende overfladebelægning, som gør det muligt at fokusere denne type stråing i et teleskop med en praktisk realiserbar brændvidde længde. 

"Den danske teknologi er simpelthen state of the art på verdensplan. Derfor har vi valgt DTU Space som partner," fortæller den videnskabelige leder af NuSTAR-missionen, professor Fiona Harrison fra Caltech-universitetet i USA.

Ved hjælp af den forbedrede følsomhed ved høj energi studeres aktive galaksekerner, der indeholder massive sorte huller, lokale sorte huller, neutron stjerner, supernovarester og meget andet. DTU Space har også bidraget til kalibreringsarbejdet og fortolkningen af de videnskabelige data, satellitten henter ned.

Samarbejde med førende institutioner:

Som partner på missionen er DTU Space i selskab med internationalt førende forskningsinstitutioner. Udover Caltech deltager blandt andet Columbia University og NASA's Jet Propulsion Laboratory i det ambitiøse projekt. 

Artikler og links