Terahertz kamera

DTU Space har i samarbejde med to andre DTU-institutter arbejdet på at udvikle et Terehertz 3D kamera. Denne teknologi kan 'se' gennem lette materialer som papir, tøj og isolering og har derfor har mange potentielle anvendelsesmuligheder: Afsløring af små fejl i materialer i raketter, før de sendes op, afsløring af kemiske stoffer/substanser, afsløring af skjulte våben på personer, kvalitetskontrol på produktionsvirksomheder og "all-weather"-vision i sandstorme på Mars.

Det europæiske rumfartsagentur, ESA, havde udbudt opgaven, og DTU vandt ordren i konkurrence med andre institutioner.

ESA vil bruge kameraet til at afsløre små fejl i materialer i raketter, før de sendes op. Den direkte anledning er den ulykke, som ramte den amerikanske rumfærge Colombia i februar 2003. ESA mener, at et terahertz-kamera kan medvirke til at afsløre små produktunøjagtigheder som den, der førte til, at Columbia eksploderede over Texas. Jo flere kontrolmetoder, man råder over, des bedre er chancen for at undgå fatale fejl.

Men kameraet kan bruges til mange andre formål. Det får nemlig nogle spændende egenskaber. Det kan således "se" krystallinske stoffer som sprængstof og narkotika, mens det ikke ser tekstiler, plastik og lignende. "Kameraet" - vil altså være usædvanligt velegnet i lufthavne til at afsløre narkotikasmuglere og terrorister med sprængstof på kroppen.

»Kameraet vil gøre os i stand til at se, om folk bærer skjulte sprængstoffer eller knive. Omvendt hvis folk medbringer en cola, så vil det kunne fortælle, at der er tale om en ufarlig vandig væske. Teknologien gør os i stand til at se forskel på for eksempel vandige væsker, sprit og benzin,« fortæller Peter Uhd Jepsen, lektor ved DTU Fotonik.

Kameraet kan bestemme stofferne ved at se på det spektrum, som man får tilbage som ekko på udgangssignalet. Benzin, sprit og vand vil have hver deres helt specifikke spektrum.
Det er samme princip, der bruges ved infrarød spektroskopi.

Kameraet kan også se vandholdige objekter, for eksempel mennesker. Med andre ord kan det se lige igennem flypassagerers tøj og afsløre, om de medbringer sprængstof eller narkotika. Det rejser nogle etiske problemer, om adgangen til at kigge på passagerer gennem kameraet.

Det kan dog løses ad teknisk vej, siger forskerne, så personalet i lufthavnen kun får et billede af mistænkelige genstande.

De tre DTU-institutter, som arbejder sammen om at udvikle kameraet er DTU Fotonik, DTU Space og DTU Elektro. Professor Viktor Krozer, DTU Elektro, lektor Peter Uhd Jepsen, DTU Fotonik, og professor Jørgen Dall, DTU Space, står i spidsen for projektet.

Læs mere...

Du kan læse meget mere om Terahertz-kameraet på Ingeniørens hjemmeside ved en simpel søgning på "terahertz-kamera":

  

Terahertz-kamera fra DTU afslører fejl i raketter

Ing.dk, 8. marts 2008 
 

De skal bygge verdens første terahertz-kamera

Ing.dk, 7. marts 2008
 

Terahertz-kamera afslører materialefejl og sprængstof

Ing.dk, 7. marts 2008 
 

Terahertz-stråling afslører gemte vægmalerier

Ing.dk, 11. februar 2008 
 

Ny 3D scannings-teknik afslører flyterrorister

Ing.dk, 18. maj 2007