Arp 148 - resultatet af to galaksers kollision baseret på optagelser fra Hubble-teleskopet. (Illustration/billede: NASA)

Universet

På DTU Space arbejder forskerne med at kortlægge universet, forstå dets tidligste oprindelse samt at forske i øvrige relevante sammenhænge. Forskningsområdet kaldes kosmologi.

DTU Space er dyb engageret i studiet af universet, dets oprindelse og struktur.

Der arbejdes med afsæt i fysikken og matematikken udfra de ofte komplekse sammenhænge, som hele tilblivelsen og udviklingen af Universet er. Rumteknologien har været med til at understøtte forskningen på DTU Space, og med den specialiserede og forfinede teknologi får vi flere og flere svar og et større indblik i det rum og univers, der omgiver os.

Blandt andet understøtter teknologien fint teorien om at eksempelvis Big Bang har fundet sted, og at det skete for omkring 13,8 milliarder år siden, hvilket blandt andre forskere på DTU Space har været med til at beregne ved hjælp af data fra Planck-missionen.

Galakser og stjerner efterforskes i både stor og lille skala. Teknologien - i form af blandt andet rumteleskoper som Hubble, det kommende James Webb-teleskop samt missioner som Planck - er så at sige de skuldre forskningen står på og som gør det muligt, at arbejde med fjerntliggende galakser. Her  fra Jorden - og vores egen galakse mælkevejen - kan vi kun observere tre ud af de milliarder af andre galakser i universet.

Vi forsker også i exoplaneter og har etableret en exoplanet forskningsgruppe. Blandt andet er DTU Space involveret i NASA's Tess Mission, som indentificerer exoplaneter.

Den første exoplanet blev opdaget i 1995, og i dag er næsten 4.000 identificeret. Men der er stadig et stort forskningsarbejde med at identificere, kategorisere og karakterisere både disse exoplaneter og de, der opdages fremover.  Et etsimat er, at der i gennemsnit er mindst en planet i kredsløb om hver en stjerne i vores galakse, og at der altså findes mange milliarder af dem.

På DTU Space er et ultimativt mål for forskningen at øge forståelsen af de mange mindre exoplaneter og bane vejen for observation af biosignaturer, som kan sige noget om de potentielle muligheder for, at der eventuelt kan være betingelser for liv på disse planeter.