(Andreas Mogensen. Foto: ESA)

Danmarks første astronaut og rumfartsambassadør fylder 40

onsdag 02 nov 16
|
Andreas Mogensen blev kendt over store dele af verden og det meste af Danmark, da han efter års forberedelse blev den første dansker i rummet. I dag fylder den danske astronaut og adjungerede lektor ved DTU Space 40 år.

I dag - onsdag 2. november 2016 - fylder  Andreas Mogensen 40 år. Han har fået en karriere, som mange drømmer om, men som kun bliver virkelighed for få. Udover at være Danmarks eneste astronaut, civilingeniør og adjungeret lektor ved DTU Space er Andreas Mogensen også en engageret ambassadør for dansk rumfart.

Han deltager ofte i arrangementer på DTU i den udstrækning hans stramme tidsplan tillader det, og han har rejst Danmark rundt for blandt andet på skoler at fortælle og svare begejstrede børn på spørgsmål om sit fascinerende arbejde.

Under sin rummission filmede han blandt andet nogle særlige lyn som led i forskningsprojekt THOR. DTU står for den videnskabelige del af dette projekt, og det relaterer til det omfattende ASIM-projekt, ledet af DTU Space, der skal undersøge disse nyligt opdagede kæmpelyn, der kaldes sprites, blue jets og giants. Lynene opstår over tordenskyer og går opad i stratosfæren i modsætning til de almindeligt kendte lyn.

Det kræver vedholdenhed og fokus gennem lang tid at blive astronaut. Og det besidder Andreas Mogensen. Han har fortalt, at han allerede, da han gik i 4. klasse i Oak Elementary School i Los Altos, Californien, sagde til sin lærer, at han ønskede at blive astronaut.

I 2009 blev han så udvalgt til at blive en af Europas nye astronauter blandt de 8.413 ansøgere, der var til de seks ledige pladser hos Den europæiske rumorganisation ESA. Godt seks år senere sendte ESA ham ud i rummet til Den internationale rumstation ISS på en ti dage lang mission. Det var fra  2. til 12. september i fjor.

Andreas fritidsinteresser både før og efter han blev astronaut vidner da også om, at han er en særdeles aktiv og ihærdig herre: rugby, dykning, faldskærmsudspring, kite-surfing, kajak-sejlads og klatring er blandt hans hobbyer.

Andreas er født i København, men har i barndommen opholdt sig en del i udlandet i forbindelse med forældrenes internationale arbejde. I 1995 blev han student fra Copenhagen International School og efterfølgende civilingeniør ved Imperial College i London. I 2007 blev han ph.d. i aerospace engineering ved University of Texas og fra 2008 Ingeniør i rumteknologifirmaet Astrium i Tyskland og forsker ved Surrey Space Center i England.

Inden han blev udvalgt som astronaut, nåede Andreas Mogensen at arbejde nogle år i olieindustrien og hos vindmølleproducenten Vestas.

Han har modtaget flere priser for sit arbejde. Blandt andre belønningsmedaljen af 1. grad med krone og med inskription af dronning Margrethe den 2. NASA's Distinguished Public Service Medal samt Ellehammerprisen fra danske luftfartsjournalister.

Danmarks eneste astronaut har for nylig rykket teltpælene op for at flytte fra ESA og Køln i Tyskland til Houston i USA sammen med familien. Her skal han de kommende år være astronaut-repræsentant for ESA hos den amerikanske søsterorganisation NASA.

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.