(James Webb-teleskopet, JWST. Illustration NASA)

Nyt astronomisk center skal afdække det kosmiske daggry

onsdag 19 apr 17

Kontakt

Hans Ulrik Nørgaard-Nielsen
Seniorforsker
DTU Space
45 25 97 28

Samarbejde mellem DTU Space og Niels Bohr Institutet

Det nye grundforskningscenter kaldes Cosmic Dawn Centre (DAWN) og er et Center of Excellence støttet med en bevilling fra Danmarks Grundforskningsfond.

 

Centeret placeres på Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet, som har omkring to tredjedele af bevillingen, mens DTU Space på Danmarks Tekniske Universitet får den sidste tredjedel.

 

Centeret ledes af Niels Bohr Institutet med DTU Space som en tæt samarbejdspartner. Med samarbejdet sikres såvel DTU Space som Niels Bohr Institutet og dansk forskning en solid international placering inden for forskningen i det tidlige univers. 

 

Seniorforsker på DTU Space Hans Ulrik Nørgaard-Nielsen er ansvarlig for DTU’s andel i projektet.

(se kontaktinformation ovenfor).

 

Kontakt på Niels Bohr Institutet:
Lektor og leder af det nye center, Sune Toft.
Tlf. 61 68 09 30
Mail: sune@dark-cosmology.dk    

 

Kontakt hos Danmarks Grundforskningsfond: 
Direktør Søren-Peter Olesen.
Tlf. 20 28 97 06
Mail: spo@dg.dk 

Cosmic Dawn Centre (DAWN) er et nyt grundforskningscenter på Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet, som i tæt samarbejde med DTU Space, skal afdække hvordan og hvornår de første galakser i universet blev dannet.

Hvornår blev de første stjerner, galakser og sorte huller dannet? Endnu ved vides det ikke. For cosmic dawn eller universets daggry, altså den tid hvor universet udviklede sig fra komplet mørke til en transparent og stjernebestrøet sfære af galakser, ligger lige akkurat udenfor rækkevidden af de teleskoper vi har i dag.

Cosmic Dawn Centre (DAWN) er et helt nyt grundforskningscenter, der vil afdække hvordan og hvornår de første galakser bliver dannet. Centeret er støttet af Danmarks Grundforskningsfond og er et såkaldt Center of Excellence, der placeres på Niels Bohr Institutet på København Universitet i tæt samarbejde med DTU Space.

I 2018 bliver James Webb Space Telescope (JWST) opsendt, som sammen med det nyligt fuldendte Atacama Large (Sub-)Millimeter Array (ALMA) i Chile udgør to af de mest avancerede videnskabelige faciliteter, der hidtil er konstrueret. Disse to superteleskoper vil gøre det muligt at se direkte ind i den tid, hvor de første stjerner og galakser blev dannet. Danske forskere på DTU Space og Niels Bohr Institutet har bidraget til konstruktionen af JWST og har derfor unik adgang til teleskopets første observationer.

Lektor Sune Toft fra Niels Bohr Institutet leder det nye center. Han er en af frontfigurerne inden for studiet af fjerne galakser, og med etableringen af DAWN vil der samles et hold af eksperter på Niels Bohr Institutet såvel som på DTU Space, der kan udnytte den unikke adgang til JWST of ALMA og sætte dansk forskning i en førerposition i den forventede revolution af vores forståelse af det tidlige Univers.

DAWN vil bestå af en række internationalt højt anerkendte forskere håndplukket fra ind- og udland, som over en årerække hver især har gjort betydelige bidrag til forståelsen af galaksers dannelse og udvikling. Det forventes, at DAWN vil levere vigtig ny viden om de første stjerner og galakser tilblivelse. Viden som med stor sandsynlighed vil præge astronomien lang tid fremover.

Universet er utroligt komplekst med strukturer på alle målbare skalaer fra galakser, sorte huller, stjerner og planetsystemer til komplekse molekyler og biologi (på mindst en af disse planeter). Kimen til alt denne kompleksitet blev skabt kort tid efter Big Bang under det kosmiske daggry, som strakte sig over mindre end to procent af universets nuværende alder. Kulstof og ilt, som udgør livets fundamentale byggesten, blev første gang skabt i kernerne af Universets første stjerner som antændtes i denne periode.

DAWN søger således svaret på et af de ældste fundamentale ubesvarede spørgsmål: hvor kommer vi fra, hvordan startede det hele?

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.