ASIM er parat til at blive rullet de sidste meter frem til Space Launch Complex 40 på Cape Canaveral. (Kort: Terma)

De sidste detaljer gøres klar på Danmarks store rumprojekt

onsdag 28 mar 18
|

Kontakt

Torsten Neubert
Chefkonsulent
DTU Space
45 25 97 31

Kontakt

Morten Garly Andersen
Ansvarlig for kommunikation
DTU Space
45 25 97 69

Fakta om ASIM

ASIM er et internationalt projekt under den europæiske rumorganisation ESA.

Ideen til projektet er undfanget i Danmark, og DTU Space er videnskabelig leder af projektet, mens danske Terma leder den tekniske del. 

Astronaut Andreas Mogensen deltager i arbejdet med at få ASIM sikkert frem til rumstationen ISS, når den er sendt derud fra Cape Canaveral ved  NASA's Kennedy Space Center.

Om fire dage sendes det danske-ledede rumprojekt ASIM afsted til Den Internationale Rumstation ISS fra Space Launch Complex 40 på det legendariske Cape Canaveral i Florida.

Det danske rumprojekt ASIM står nu pakket og parat til at blive sat på toppen af en Falcon 9 raket fra firmaet SpaceX og sendt i rummet. 

SpaceX har deres egen hangar nær affyringsrampen på Space Launch Complex 40 (LC-40) på Cape Canaveral, hvorfra opsendelsen af ASIM skal foregå. Her gør man nu det Dragon-modul parat, som skal bringe ASIM ud til ISS. ASIM er kommet på plads i Dragon-modulet, som nu afventer den nervepirrende samling med selve den 70 m høje og knap 4 m brede Falcon 9 raket.

Samlingen skal foretages i rakethangaren ved LC-40 affyringsrampen.

”Det er fantastisk, at vi nu er så tæt på at kunne sende ASIM i rummet. Jeg glæder mig utroligt meget til at se den stå på rampen på mandag. Nu må vi bare krydse fingre for, at vejrguderne er med os på mandag, og at teknikken spiller,” siger Per Lundahl Thomsen, chefkonsulent og projektleder hos DTU Space.

Dan D. V. Bhanderi, der er teknisk ansvarlig for ASIM-missionen hos Terma, har guidet ASIM-teamet igennem de mange tekniske udfordringer, analyser og dokumentation, det har krævet at realisere projektet.

”Den sidste ting, der mangler nu er, at teknikerne fra SpaceX afmonterer de hætter, som sidder foran ASIM's kameralinser, og som er monteret midlertidigt for at beskytte mod støv og skidt,” siger han.

”De er markeret med en tydelig rød nøglering, så de ikke glemmes og kommer med ud i rummet. De skal fjernes så sent som muligt, så vi har bedt SpaceX vente med at gøre det, til efter raketten er rullet ud til den testaffyring, der finder sted torsdag (29. marts, red)”.

Efter denne test rulles raketten ind i LC-40 hangaren, og her samles den så endeligt med Dragon-modulet. På det tidspunkt kan folk fra SpaceX komme ind til ASIM og fjerne hætterne. Det sker efter planen fredag.

I løbet af weekenden fragtes hele raketten så i liggende tilstand på en ladvogn langsomt de sidste meter ud til opsendelsesrampen LC-40. Herefter rejses den fra vandret til lodret position. Derefter fyldes raketbrændstof på, og de sidste forberedelser foretages. Hvis alt går vel, sendes raketten afsted mandag klokken 22.30 dansk tid.

”Mandag bliver uden tvivl et af de største øjeblikke i mit liv. Jeg ser meget frem til, at ASIM endelig bliver sendt i rummet,” siger chefkonsulent på DTU Space Torsten Neubert, som er en af ophavsmændene til ASIM og videnskabelig leder af projektet.

Læs mere om ASIM-projektet her.

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.
https://www.space.dtu.dk/nyheder/2018/03/asim-parat-til-opsendelse?id=a3fa79b2-8401-4324-a54d-aa38cbbad63a
28 OKTOBER 2020