IRIS launch 28. juni 2013

Ny satellit i kredsløb for at granske solen

fredag 28 jun 13
|

Kontakt

John Leif Jørgensen
Professor og Afdelingsleder for Måling og Instrumentering
DTU Space
45 25 34 48

Kontakt

José M.G. Merayo
Professor
DTU Space
45 25 34 52

Launch 28. juni 2013

Pegasus-raketten bringer IRIS i kredsløb om Jorden, 28. juni 2013

Pegasus-raketten antænder efter at have forladt transportflyet Orbital L-1011 over Stillehavet i 39.000 fods højde. Raketten placerede satellitten IRIS i en bane omkring Jorden med næsten konstant sol, hvor satellitten skal undersøge solens processer nærmere.

(Foto: NASA TV)

Natten til fredag opsendte NASA den nye IRIS satellit med succes. DTU Space har leveret både teknologi og videnskab til IRIS, der skal studere Solens mystiske korona-region.

Placeret i den evige sol, i en bane fra pol til pol, hvor der konstant er dagslys, er NASAs nyopsendte satellit IRIS klar til at se nærmere på Solen.

IRIS skal i detaljer studere solens yderste atmosfære, korona-regionen, hvor processer hvirvler enorme mængder af solens overflademateriale op og ud i verdensrummet. De processer, der foregår i denne region, er meget dårligt forståede. Derfor er formålet med IRIS at studere, hvad der sker hele vejen fra solens overflade og ud i koronaen.

Koronaens aktivitet er desuden ansvarlig for rumvejret og påvirker dermed også vores klima. Derfor håber NASA, at IRIS kan hjælpe til både at forstå stjerners overfladeprocesser og blive bedre til at forudsige Jordens rumvejr.

Solen (Billede: NASA/TRACE)

DTU Space leverer stjernekompas og magnetometer

Satellitten skal studere solen gennem UV højopløsningsbilleder med ekstremt stor nøjagtighed. Derfor er satellitten udstyret med stjernekompasser og videnskabelige magnetometre fra DTU Space. De skal sikre, at satellitten peger meget nøjagtigt mod solen, uden forstyrrelser.

Samtidig muliggør instrumenterne fra DTU Space, at satellitten kan lave en magnetisk kortlægning af Jorden med meget høj nøjagtighed. Dr. José Merayo fra DTU-Space, er derfor blevet tilknyttet som Co-Investigator for missionen, for at sikre at data fra Jorden ligeledes kan udnyttes til at kortlægge Jordens magnetfelt.

Efter opsendelsen meddelte IRIS missionens ledelse, at magnetometeret fungerer godt og at stjernekompasserne vil blive tændt natten til lørdag, hvor de ser frem til at se dem fungere.


Læs mere

NASAs officielle side om IRIS

Fakta om IRIS

IRIS står for: Interface Region Imaging Spectrograph

IRIS er en NASA Explorer mission, der skal observere, hvordan solens materiale bevæger sig, samler energi og varmer op, når det rejser gennem solens atmosfære.

IRIS er en billeddannelse spektrograf; et instrument, som opdeler solens lys i dets forskellige farver, der tillader forskerne at fjernstyre målinger af temperaturer, tætheder og hastigheder af Solens gasser. IRIS vil tage både billeder og spektre af grænsefladen regionen. Den vil observere omkring én procent af solen på et givent tidspunkt.

Satellitten kredser i en bane 620-670 km omkring Jorden.

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.