Kristian Pedersen, direktør for DTU Space, overrækker præmier til vinderne af DTU Space Challenge i Forum

DTU Space Challenge vindere kåres i Forum

mandag 11 maj 15

DTU Space Challenge

DTU Space Challenge for Unge Forskere er støttet af Lundbeckfonden og Nordea-fonden gennem projektet Rumrejsen 2015.

Logo for Nordeafonden  

 

Logo for undervisning om iriss missionen - Rumrejsen 2015

 

Unge Forskere

Unge Forskere er Danmarks årlige talentkonkurrence for børn og unge med interesse for naturfag. Unge Forskere afholder semifinaler i alle landets fem regioner. Herfra går de 100 bedste projekter videre til finalen,  'Sicence i Forum' i København. Unge Forskere arrangeres af Danish Science Factory.

Logo for Danish Science Factorys konkurrence Unge Forskere  

 Kristian Pedersen overrakte præmier til vinderne af 'DTU Space Challenge'  på den sidste dag af Science i Forum, den 28. april. Som noget nyt var DTUs Challenge en del af det årlige dyst 'Unge Forskere,' hvis finale holdes i Forum, og derfor blev der uddelte særlige præmier for de bedste projekter som havde med rummet at gøre udover de sædvanlige præmier.

Vinderen i Seniorkategorien var Nanna Miang Lyngsø, der præsenterede et projekt der hed 'Gravitational tidsforlængelse omkring et sort hul'. De to Junior vindere, Thorbjørn Ledet Maagaard og Lukas Balderlou Jensen, byggede et teleskop efter Gallileos principper og brugte det til at observere og tegne Månen.

Senior vinderen, Nanna Lyngsø, har snakket om sine oplevelser med Unge Forskere og DTU Space Challenge.

Hvordan har du hørt om Unge Forskere og DTU Space Challenge?

Jeg hørte om Unge Forskere gennem tidligere deltagere på mit gymnasium. Jeg syntes, det lød vildt fedt og spændende, men det faldt mig ikke ind at tilmelde mit eget projekt før min SRP-vejleder (efter endt SRP) opfordrede mig til det. Alene det, at blive opfordret, var i første omgang ret sejt, så efter både at være gået videre til semifinalen og finalen er jeg ved at revne af glæde og stolthed

"Min nysgerrighed, videbegærlighed og interesse trækker mig i mange retninge. "
Nanna Miang Lyngsø, vinder DTU Space Challenge

Har du meldt dig ind i Unge Forskere netop for at være med I DTU Space Challenge?

 Da mit projekt jo hoppede i konkurrencen med begge ben var jeg ekstra spændt, fordi jeg kendte en del mere til de andre rum-orienterede projekter, end til alle Unge Forsker-projekterne i det hele taget. Det var nemmere at finde konkurrence-ånden frem, når jeg kunne sammenligne mit projekt med de andre projekter.

Hvordan har du fundet frem til dit emne, tidsforlængelse omkring et sort hul?

Jeg har valgt mit emne udelukkende fordi jeg synes det er spændende.I science ficion-historier (heriblandt den nye Interstellar) leges der med tanken om ændring af tidens gang, hvilket jeg som mindre syntes var spændende, men troede umuligt. Gennem fysik på B-niveau lærer man meget kort om den specielle og generelle relativitetsteori, og finder ud at tidens gang ikke er så regelmæssig som man intuitivt føler. Dette er så syret et emne at jeg synes det er helt vildt spændende, og jeg fik lyst til at bruge min SRP på at få en større forståelse for emnet

Vil du kunne rejse til et sort hul som opdagelsesrejesende i filmen Interstellar?

Vi har ikke teknologien til at rejse til et sort hul, da de nærmeste er mange lysår væk. Derudover splitter tyngdekraften kroppens molekyler til atomer, hvis man kommer for tæt på et sort hul, så det er ren fiktion at rejse ind i et sort hul som hovedpersonen gør i Interstellar.

Har du tænkt dig at blive astrofysiker eller rumforsker?

Jeg er i tvivl om jeg vil læse astrofysik eller nanoscience. Min nysgerrighed, videbegærlighed og interesse trækker mig i mange retninge.


Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.