Mars 2020-missionen sendes afsted 30. juli 2020 fra Cape Canaveral i Florida, USA. (Foto: NASA)

Mars-mission blev sendt sikkert afsted på 500 mio. km rejse

tirsdag 04 aug 20

Kontakt

John Leif Jørgensen
Professor og afdelingsleder for Måling og instrumentering
DTU Space
45 25 34 48

Kontakt

David Arge Klevang Pedersen
Lektor
DTU Space
45 25 36 09
Alt fungerede perfekt, da NASA’s Mars 2020-mission blev sendt i rummet torsdag. Undervejs tjekkes udstyret ombord, fra blandt andet DTU, der skal udforske den røde planet.

Lige på sekundet kl. 13.50 dansk tid i torsdags d. 30. juli begyndte rampen på Cape Canaveral i Florida at vibrere. Kort efter løftede raketten sig med kurs mod Mars. Ombord i fartøjet, der skal ud til Mars, er NASA-køretøjet Perseverance med udstyr fra blandt andet DTU Space i form af avanceret kamera- og navigationsteknologi.

”Vi var lidt nervøse inden takeoff, for meget kan gå galt her. Men opsendelsen gik ekstremt godt og helt efter planen, så vi er yderst tilfredse,” fortæller professor på DTU Space John Leif Jørgensen, der står i spidsen for DTU's bidrag til missionen.

I øjeblikket er fartøjet med Perseverance, som nu er frikoblet fra raketten, der bragte det ud af Jordens atmosfære, allerede nået omkring 1,5 mio. km ud i rummet (ved midnat 3.-4. august 2020). I disse dage justeres kursen ind. Samlet skal der tilbagelægges cirka 500 mio. km, før køretøjet kan lande på Mars i februar.

"Opsendelsen gik ekstremt godt og helt efter planen, så vi er yderst tilfredse"
John Leif Jørgensen, professor på DTU Space

Undervejs tjekkes udstyret ombord, som altså blandt andet skal lede efter tegn på tidligere liv på Mars. Det sker ved, at der fra kontrolcentre på Jorden sendes signaler op til fartøjet, som så kan registreres af det videnskabelige udstyr ombord, der så sender et signal retur til Jorden.

”På den måde sikres, at alle systemer er funktionelle efter opsendelsen. Det gælder også det udstyr, vi har med, og som vi tjekker her fra DTU Space,” siger John Leif Jørgensen.

Perseverance lander ved hjælp af faldskærme og bremseraketter efter planen den 18. februar 2021. Derefter startes de forskellige systemer ombord op. Og så kører Perseverance ved hjælp af et automomt styresystem ellers afsted til de udvalgte områder, der skal udforskes.

Læs meget mere om missionen i denne baggrundsartikel fra DTU Space

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.