Med et 'Boarding Pass' til Mars-2020-missionen, kan man få sit navn med til Mars, lover NASA. (Illustration: NASA/MGA/DTU Space)

Nu monteres DTU-udstyr i NASA's næste store mission til Mars

mandag 27 maj 19

Kontakt

John Leif Jørgensen
Professor og afdelingsleder for Måling og instrumentering
DTU Space
45 25 34 48
Snart sendes NASA's Mars-2020-mission afsted mod den røde planet med udstyr fra DTU Space ombord. Og allerede nu tilbyder NASA borgere over hele kloden et boardingkort til missionen.

Der er avanceret videnskabeligt udstyr med fra DTU Space til at tage billeder på overfladen af den røde planet, når NASA næste år sender den store Mars-2020-mission i rummet. I øjeblikket er udstyret fra DTU ved at blive bygget ind i køretøjet (roveren), der skal lede efter tegn på, at der har været liv på Mars.

Og som en lille gimmick tilbyder NASA ganske gratis, at borgere over hele kloden i øjeblikket kan gå ind og få udstedt et boarding pass til missionen med deres navn på. Navnet sendes så med til Mars, lover NASA. Over 2,4 millioner rumentusiaster tog imod tilbudet på et par dage, da NASA lancerede idéen i denne uge.

Du kan gå ind og udfylde dit eget boarding pass til missionen her hos NASA

"Vores kamera tager billederne af overfladen på Mars, så hvis der opdages tegn på liv deroppe, vil det være billeder taget med vores udstyr, der viser det"
John Leif Jørgensen, professor på DTU Space

Så der er stor interesse for Mars 2020-missionen, hvor Danmarks næste store bidrag til udforskning af rummet er med.

"Det er en stor milepæl og kulminationen på mange års arbejde her på DTU. Vi er stolte af at levere udstyr, der lever op til NASA's meget strenge krav om kvalitet og stor ydeevne," fortæller professor og afdelingsleder på DTU Space John Leif Jørgensen.

DTU Space har leveret centralt udstyr i form af et unikt kamera-system, der bygger på stjernekamerateknologi. Udstyret er en del af det instrument, der kaldes PIXL, som skal lede efter tegn på, at der kan have været liv på Mars. PIXL-systemet sidder på en arm på roveren.

I øjeblikket er elektronikken til udstyret fra DTU, der skal sidde i selve Mars-roveren, ved at blive monteret som den sidste del af indmaden, før roveren lukkes. Det sker hos NASA/JPL Caltech i Californien. Senere sendes roveren til Florida, hvor den færdigsamles og testes, inden den opsendes fra Cape Canaveral i 2020.

Læs detaljer om PIXL-instrumentet her hos NASA

Ved hjælp af PIXL’s hovedinstrument (Planetary Instrument for X-ray Lithochemistry) skannes og undersøges udvalgte klipper på Mars for tegn på liv. Det sker ved hjælp af en røntgenflourescens-sensor. På den måde kan blandt andet overfladens kemiske sammensætning analyseres. Kemien kan afdække eventuelle tegn på signaturer efter fossilt biologisk materiale i klippematerialet.

Udstyret fra DTU Space skal positionere PIXL-instrumentet præcist samt tage billeder og kortlægge farve- og kontrastforhold. 

"Det er helt centralt udstyr til missionen; Vores kamera tager billederne af overfladen på Mars, så hvis der opdages tegn på liv deroppe, vil det være billeder taget med vores udstyr, der viser det," siger John Leif Jørgensen.

"Vi laver også hyperspektrale optagelser, som er i det infrarøde og ultraviolette bølgelængdeområde, altså meget mere end øjet kan se. På den måde kortlægges både morfologien og geologien i klipperne i meget stor detaljeringsgrad."

PIXL kan undersøge materiale i klipper på størrelse med et lille sandkorn og dermed effektivt søge efter potentielle tegn på, at der tidligere har eksisteret liv i form af aflejringer fra biologisk liv på Mars.

Udstyr fra DTU Space til PIXL-instrumentet integreres i roveren til NASA's Mars-2020-mission i maj 2019. (Foto: NASA)

Udstyr fra DTU Space til PIXL-instrumentet integreres i roveren til NASA's Mars-2020-mission i maj 2019. (Foto: NASA)

Fakta om udstyret til MARS-2020-missionen fra DTU:

Udstyret fra DTU til MARS 2020-missionen består af et kamera – Micro Context Camera - og et tilhørende Floodlight-system, der sidder udvendigt på en arm på marskøretøjet (roveren) sammen med PIXL’s hovedinstrument. Via et kabel er det forbundet med en tilhørende computer i selve roveren, som behandler data fra kamera-systemet. De behandlede data sendes videre til den centrale computer i PIXL-instrumentet.

 

DTU’s Micro Context Camera, tager billeder af overfladen på Mars, mens Floodlight-systemet, der placeret uden om, leverer et 'blitz-lys'. Ud fra billeddata beregnes blandt andet orientering og position, og disse data bruges til at sikre præcis navigation og positionering af PIXL’s hovedinstrument på overfladen af Mars. Desuden kortlægger DTU-udstyret ved hjælp af hyperspektrale optagelser geologien og morfologien i de klipper, der  undersøges.

 

PIXL-hovedcomputeren samler og behandler alle data fra klippeundersøgelserne, komprimerer dem, og sender dem videre til Jorden, hvor forskerne så analyserer på dem. Da det er kameraet fra DTU Space, der tager de første billeder af de områder, der undersøges, vil det også være dette kamera, der først dokumenterer eventuelle tegn på, at der tidligere har været liv på Mars.

 

Læs detaljer om Mars-2020 på NASA's temaside om missionen

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.