TESS sendes afsted i rummet fra Cape Canaveral 19. april 2018 med en SpaceX Falcon 9-raket. (Foto: NASA)

TESS opsendt for at finde nye planeter i Mælkevejen

torsdag 19 apr 18

Kontakt

John Leif Jørgensen
Professor og Afdelingsleder for Måling og Instrumentering
DTU Space
45 25 34 48

Kontakt

Lars A. Buchhave
Professor
DTU Space
45 25 96 64

Exoplanet-forskning på DTU

I løbet af de seneste par årtier er vi gået fra at antage, at exoplaneter eksisterede til at vide, at det gør de faktisk. Blandt andet takket være Kepler-missionen.

 

Over 3.700 er identificeret, og antagelsen er, at der sandsynligvis er flere exoplaneter end stjerner i vores galakse, Mælkevejen.

 

For at arbejde med dette fascinerende område har DTU Space i 2017 etableret en exoplanet-forskningsgruppe. Gruppen ledes af professor Lars A. Buchhave.

NASA’s TESS-mission, som DTU deltager i, blev torsdag sendt sikkert afsted i rummet for at udforske exoplaneter i Mælkevejen.

Med hjælp fra DTU Space skal TESS finde planeter, der kredser om de klareste stjerner, og fastslå deres atmosfæresammensætning og størrelse. På længere sigt indgår TESS i udforskningen af 'jordlignende' planeter og ultimativt i forsøget på at opdage mulige tegn på betingelser for liv i universet.

"Det er en banebrydende mission, vi deltager i her. Og vores deltagelse i TESS, som jo er en NASA-mission, viser sammen med ASIM, som blev opsendt for nylig og hører under Europas rumorganisation ESA, at vi på DTU Space er en eftertragtet global partner blandt de ypperste institutioner inden for rumområdet," siger direktør på DTU Space, Kristian Pedersen.

Forventningen er, at TESS vil opdage tusindvis af nye planeter, i omtrent samme størrelse som Jorden, der kredser om stjerner nær vores del af Mælkevejen.

Et amerikansk milliard-projekt

TESS er et projekt til godt en milliard kroner under den amerikanske rumorganisation NASA.

DTU Space har leveret det udstyr, i form at to stjernekameraer, som TESS bruger til at navigere præcist med. Desuden deltager exoplanet-gruppen på DTU Space i arbejdet med at lede efter de nye planeter og karakterisere dem.

Men der er et stykke vej til TESS-satellitten er på plads endnu. De kommende uger skal den et par gange rundt om jorden og en tur forbi månen, før den kommer på plads i sin endelige bane omkring Jorden, hvor den vil have en omløbstid på 13,7 døgn. Om cirka et par måneder ventes TESS at kunne indlede sit banebrydende arbejde.

Efter en mindre forsinkelse blev TESS opsendt torsdag 19. april, kl. 00.31 dansk tid fra Cape Canaveral ved Kennedy Space Center i Florida med en Falcon 9-raket fra SpaceX.

Læs mere om TESS-missionen her hos DTU Space og her hos NASA.

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.