DTU Space nyheder

VÆLG INTERVAL
RSS
2023
DTU Space-forsker Bitten Gullberg har fået 5,5 mio. kr. fra Villum Fondens Young Investigator-program for talentfulde yngre forskere til sin forskning i såkaldte starburst-galakser, der danner stjerner med stor hastighed. De undersøges blandt andet via jordbaserede antenne-teleskoper. (Foto: B. Gullberg)
13 FEB

DTU-forsker vil kortlægge universets ekstreme stjernefabrik

Villum Fonden giver talent på DTU Space 5,5 mio. kr. til at udforske fjerne galakser, som i universets tidlige historie dannede mange stjerner i højt tempo.

Rumforskning Astrofysik
2022
DTU Space-forskere har været med til at kortlægge et supermassivt sort huls voldsomme interaktion med en stjerne, en såkaldt 'jetted Tidal Disruption Event'.   (Illustration: Carl Knox. OzGrav, ARC Centre of Excellence for Gravitational Wave Discovery, Swinburne University of Technology)
30 NOV

DTU-forskere hjælper med at observere sjældent sort hul-fænomen

Med hjælp fra DTU Space har et forskerhold observeret materiale, der slynges ud i rummet efter sammenstød mellem en stjerne og et gigantisk sort hul. Opdagelsen giver ny...

Rumforskning Astrofysik
Detaljer fra galaksegruppen Stephans kvintet optaget som et af de ’første billeder’ med James Webb Space Telescope. (Foto: NASA)
13 JUL

Nye og unikke billeder fra universet vækker begejstring

Fascinationen var stor, da DTU tirsdag var vært for et arrangement, da de første billeder fra James Webb Space Telescope blev præsenteret.

Rumforskning Astrofysik
James Webb Space Telescope-kontrolrum hos NASA under justering af teleskopets spejlsystem. (Foto: NASA)
11 JUL

Nu kommer de første billeder fra verdens største rumteleskop

James Webb Space Telescope, som DTU bidrager til, vil levere de hidtil bedste billeder af nogle af universets første galakser.

Rumforskning Astrofysik
De særlige Wolf-Rayet-stjerner kan stik mod antagelsen ende deres liv i en kraftig eksplosion. Billedet her af sådan en stjerne, kaldet WR124, er sammensat ved hjælp af data fra rumteleskopet Hubble. (Illustration: NASA/ESA)
26 JAN

Overraskende stjerne-eksplosion observeret for første gang

Ny forskning med bidrag fra DTU viser, at særlige Wolf-Rayet-stjerner stik mod antagelsen kan ende deres liv i en vild eksplosion.

Rumforskning Astrofysik
2021
20 MAJ

Anerkendt britisk rumforsker udnævnt til æresdoktor på DTU

Astrofysiker og professor Gillian Wright har været med til at sikre DTU Space en nøglerolle i James Webb Space Telescope, som snart sendes i rummet for at udforske de...

Rumforskning Astrofysik Rumteknologi og instrumenter
James Webb Space Telescope sendes efter planen i rummet i oktober 2021 med en Ariane 5-raket fra den europæiske rumorganisation ESA. Det skal ske fra den europæiske 'rumhavn' i Fransk Guyana. (Illustration: ESA)
27 APR

DTU-forskere får masser af observationstid på nyt rumteleskop

Forskere fra DTU Space og Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet bliver blandt de første til at bruge kæmpeteleskopet James Webb, som efter planen sendes i rummet...

Astrofysik Rumforskning
To nye bevillinger fra Willum Fonden og Carlsbergfondet skal bl.a. bruges til at forske i galaksers livscyklus - her ses en del af de to interagerende galakser kaldet Arp 273. (Illustration: NASA, ESA, Hubble Heritage Team/STScI/AURA)
29 JAN

Unge DTU Space-forskere anerkendes med nye bevillinger

DTU Space-forskerne Georgios Magdis og Thomas R. Greve modtager i alt 8,7 mio. kr. til deres forskning i galakser, sorte huller og stjerners udvikling fra Villum Fonden...

Rumforskning Astrofysik
2020
Illustrationen viser, hvordan en stjerne 'spaghettificeres' ved at den splitts i strømme af materiale og suges ind i et supertungt sort hul i forbindelse med et såkaldt 'tidal disruption event’. (Illustration: ESO/M. Kornmesser)
12 OKT

Stjerne ædes af enormt sort hul og ‘spaghettificeres’ undervejs

Forskere fra DTU har bidraget til et nyt studie, der viser, hvordan et sjældent observeret lysglimt opstår langt ude i universet, når en stjerne flås i stykker, ’spaghettificeres...

Rumforskning Astrofysik
Illustrationen viser, hvordan en tung neutronstjerne trækker materiale fra en større, men lettere 'følge'-stjerne i Mælkevejen. (Illustration: NASA)
14 AUG

DTU hjælper med kortlægning af vilde eksplosioner i rummet

DTU-forskere har bidraget til et studie af over 200.000 observationer af termonukleare eksplosioner på neutronstjerner i Mælkevejen, som nu er samlet i verdens største...

Rumforskning Astrofysik

Pressekontakt

Morten Garly Andersen
Kommunikationsansvarlig
mga@space.dtu.dk
29 62 23 05

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.