Nyheder fra DTU Space

VÆLG INTERVAL
2022
NASA-køretøjet Perseverance ser ud over bunden af det cirka én km dybe Jezero-krater på Mars, hvor der nu ved hjælp af bl.a. udstyr fra DTU Space er fundet spor efter lava, der har interageret med vand. (Foto: NASA)
26 AUG

DTU hjælper NASA med at bekræfte overraskende fund på Mars

Nye undersøgelser med NASAs Mars-køretøj Perseverance har bekræftet fund af lava. Dermed øges sandsynligheden for at finde tegn på liv.

Rumforskning Rumteknologi og instrumenter
Detaljer fra galaksegruppen Stephans kvintet optaget som et af de ’første billeder’ med James Webb Space Telescope. (Foto: NASA)
13 JUL

Nye og unikke billeder fra universet vækker begejstring

Fascinationen var stor, da DTU tirsdag var vært for et arrangement, da de første billeder fra James Webb Space Telescope blev præsenteret.

Rumforskning Astrofysik
James Webb Space Telescope-kontrolrum hos NASA under justering af teleskopets spejlsystem. (Foto: NASA)
11 JUL

Nu kommer de første billeder fra verdens største rumteleskop

James Webb Space Telescope, som DTU bidrager til, vil levere de hidtil bedste billeder af nogle af universets første galakser.

Rumforskning Astrofysik
Under mange års overflyvninger af Grønland har forskerne observeret, hvordan Grønlands gletsjere smelter og svinder ind. Blandt dem er Zachariæ-gletsjeren. (Foto: DTU Space)
23 MAJ

Pålidelige data baner vej for bedre klima-modeller

DTU-forskere har udført omfattende målinger af havisen og indlandsisen i Arktis for at teste nye metoder til at forbedre FN’s klimamodeller.

Klimaændringer Jordobservation Satelitter
Ved hjælp af data fra rumteleskopet Hubble har forskere opdaget forstadiet til et sort hul i det tidlige univers. (Foto: NASA)
02 MAJ

Forskere opdager forstadie til et sort hul i det tidlige univers

For første gang er det lykkedes forskere at observere forstadiet til et supertungt sort hul født i det tidlige univers kort efter Big Bang.

Rumforskning
Danmarks astronaut Andreas Mogensen skal i rummet igen på sin anden mission. (Foto: ESA)
24 MAR

Andreas Mogensen skal i rummet for anden gang

Danmarks første astronaut, Andreas Mogensen, skal endnu engang til den internationale rumstation. DTU har flere ideer til projekter til missionen.

Rumforskning
Der er stor interesse for rum-startups i Danmark. (Foto: ESA BIC Denmark)
24 MAR

Dansk iværksætter-program for rumteknologi er eftertragtet

ESA BIC Denmark, der er placeret på DTU, indgår flere aftaler om startup-firmaer baseret på rumteknologi end forventet.

Rumteknologi og instrumenter
Ifølge ny forskning rammer partikelstråling fra supernovaer jordens atmosfære og danner sekundære partikler, der indvirker på livet på jorden. (Illustration: H. Svensmark/DTU Space)
04 MAR

Supernovaer og liv på jorden ser ud til at være tæt forbundet

DTU-forsker opdager sammenhæng mellem eksploderende stjerner, kaldet supernovaer, og liv på jorden.

Rumforskning
DTU Space deltager i en række missioner i 2022. Blandt dem NASA-missionen Psyche, der ved hjælp af et magnetometer-system fra DTU Space skal undersøge metal-asteroiden '16 Psyche'. (Illustration: NASA)
11 FEB

Flere markante rummissioner med DTU-deltagelse i 2022

DTU Space bidrager i år blandt andet til klimaforskning i Grønland, drone-arkæologi i Danmark og en NASA-mission til metal-asteroiden Psyche.

Rumforskning Jordobservation Rumteknologi og instrumenter
Anders Bjarklev
10 FEB

Organisationsændring skaber nye institutter på DTU