DTU Space nyheder

VÆLG INTERVAL
RSS
2023
Mandag 22. maj 2023 var Andreas Mogensen i centrum, da 'Rumrejsen 2023', formidlingsdelen af hans kommende rummission, blev lanceret i Industriens Hus i København. (Foto: DTU Space, Klara B. Mortensen)
23 MAJ

H.K.H. Kronprins Frederik varmede op til Andreas Mogensens rummission

DTU bidrager både til projekter på rumstationen ISS og med formidling her på Jorden i forbindelse med Andreas Mogensens kommende rumrejse.

Rumforskning
Forskere arbejder på at udvikle automatisk kortlægning af drivis i Arktis ved hjælp af satellitter og kunstig intelligens. (Foto: ESA/DTU Space, Andreas Stokholm)
07 MAR

Dusør for at lave det bedste kort over drivende havis i Arktis

DTU Space har sammen med blandt andre ESA givet forskere og studerende i Europa en udfordring: Lav det bedste kort over havisen i Arktis ved hjælp af satellitdata og AI...

Jordobservation Isforskning
Smeltevand skærer sig ned indlandsisens overflade i det vestlige Grønland om sommeren. Når vandet når klippebunden under ismasserne kan det forårsage ændringer i hastigheden, gletsjerne glider mod havet med. Forskere fra bl.a. DTU Space og Université Grenoble Alpes har netop kortlagt, hvordan smeltevand også om vinteren trænger ned under indlandsisen. (Foto: Nathan Maier)
22 FEB

Søer kollapser i Grønland om vinteren og sender smeltevand ud i havene

18 søer på indlandsisen er kollapset, og vandet fra dem får gletsjere til at glide hurtigere mod havet, viser ny international forskning med bidrag fra DTU Space. Den nye...

Klimaændringer Jordobservation
DTU Space-forsker Bitten Gullberg har fået 5,5 mio. kr. fra Villum Fondens Young Investigator-program for talentfulde yngre forskere til sin forskning i såkaldte starburst-galakser, der danner stjerner med stor hastighed. De undersøges blandt andet via jordbaserede antenne-teleskoper. (Foto: B. Gullberg)
13 FEB

DTU-forsker vil kortlægge universets ekstreme stjernefabrik

Villum Fonden giver talent på DTU Space 5,5 mio. kr. til at udforske fjerne galakser, som i universets tidlige historie dannede mange stjerner i højt tempo.

Rumforskning Astrofysik
Perseverance-køretøjet på Mars fotograferet med et af dets egne kameraer. PIXL-instrumentet ses til højre i den hvide boks med det 'runde' micro context camera-system fra DTU Space i midten. (Foto: Nasa)
03 JAN

DTU Space topper Ingeniørens liste over årets bedste forskningsresultater

Tre af de fem pladser på Ingeniørens top-5 over de bedste danske forskningsresultater i 2022 går til opdagelser, DTU Space er involveret i.

Rumforskning Klimaændringer
2022
DTU's udstyr til NASA's CLARREO-mission skal sikre, at instrumenterne peger mod de udvalgte mål med den fornødne nøjagtighed og tage højde for forstyrrende elementer, som kan påvirke målingerne. (Foto: DTU Space)
20 DEC

Ny NASA-mission med teknologi fra DTU skal sikre mere præcise klimadata

DTU Space har udviklet positionerings-teknologi til NASA’s nye klimamission CLARREO Pathfinder, som skal monteres på rumstationen ISS og bidrage til mere præcise målinger...

Jordobservation Rumteknologi og instrumenter
Professor René Forsberg er en højt anerkendt forsker i internationale kredse og blandt Danmarks mest ansete eksperter i kortlægning og klimarelateret forskning i Arktis og Antarktis. (Foto: DTU Space/Mikal Schlosser)
07 DEC

DTU-professor får prestigefyldt post i ESA’s jordobservationsprogram

Professor på DTU Space René Forsberg er udnævnt som forperson for den videnskabelige og rådgivende komité i ESA’s Earth Observation Programme.

Klimaændringer Kortlægning og opmåling
DTU Space-forskere har været med til at kortlægge et supermassivt sort huls voldsomme interaktion med en stjerne, en såkaldt 'jetted Tidal Disruption Event'.   (Illustration: Carl Knox. OzGrav, ARC Centre of Excellence for Gravitational Wave Discovery, Swinburne University of Technology)
30 NOV

DTU-forskere hjælper med at observere sjældent sort hul-fænomen

Med hjælp fra DTU Space har et forskerhold observeret materiale, der slynges ud i rummet efter sammenstød mellem en stjerne og et gigantisk sort hul. Opdagelsen giver ny...

Rumforskning Astrofysik
Professor i rumteknologi John Leif Jørgensen fejrer i november 2022 sit 40 års jubilæum på DTU. (Foto: DTU Space/M. Schlosser)
15 NOV

Professorens vej til udforskning af Månen og Mars gik via olie og ølgær

Professor i rumteknologi John Leif Jørgensen har 40 års jubilæum på DTU. Vejen til at være med i NASA’s Mars 2020-mission og over 100 andre rumprojekter gik via billedanalyse...

Rumforskning Rumteknologi og instrumenter
Leister 2022 ekspeditionen opdagede flere strandede is-øer nord for Grønland med jord, småsten og mudder på toppen, som får dem til at ligne små øer. Men der er tale om grundstødte is-bjerge, som kan flytte sig og forsvinde igen. (Foto: Martin Nissen/SDFI)
02 SEP

Verdens nye nordligste ø var et grundstødt og snavset isbjerg

En ny ø opdaget 2021 i Arktis har vist sig ikke at være en ø alligevel. Det har en forsker fra DTU været med til at fastslå.

Kortlægning og opmåling

Pressekontakt

Morten Garly Andersen
Kommunikationsansvarlig
mga@space.dtu.dk
29 62 23 05

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.