Forskere og eksperter på DTU Space høster flot anerkendelse fra NASA for arbejdet med Juno-missionen, der i øjeblikket undersøger planeten Jupiter 720 mio. kilometer fra Jorden.
Der var smil, klapsalver og et lille glas champagne, da otte eksperter og forskere på DTU Space hver især fik overrakt NASA’s ’Group Achievement Award’ for deres fælles indsats i forbindelse med Juno-missionen.
Det ubemandede amerikanske rumfartøj blev i fjor styret ind i kredsløb omkring planeten Jupiter godt 720 mio. kilometer fra Jorden efter 5 års rejse. Det var en yderst kritisk fase i missionen, og blandt andet her spillede holdet fra DTU Space en vigtig rolle.
"Det er et privilegium at arbejde sammen med jer på DTU. I får tingene til at ske."
Jack Connerney, viceleder på NASA's Juno-mission
”De her priser er en anerkendelse af den store indsats, holdet fra DTU har ydet for Juno-missionen”, sagde NASA’s Jack Connerney, som er viceleder på Juno-missionen, da han overrakte priserne.
Tæt samarbejde gennem årtier
DTU’s prorektor Rasmus Larsen var blandt gæsterne og fremhævede årtiers tæt samarbejde mellem DTU og NASA i en kort tale:
"Den her begivenhed vidner ikke blot om DTU Space's kvaliteter, men også om et fremragende samarbejde mellem NASA og DTU Space. På DTU sætter vi stor pris på det tætte samarbejde med NASA, og i det her specifikke tilfælde, at vi blev valgt som partner på Juno-missionen, som er blandt de største opgaver, DTU nogensinde har fået", sagde Rasmus Larsen.
DTU Space har leveret de fire stjernekameraer til fartøjet, som både bruges til at navigere præcist med og til at tage billeder af Jupiter og områder i rummet, som er passeret på den lange rejse derud. DTU Space har også spillet en vigtig rolle i valideringen og kalibreringen NASA's magnetometer ombord, som undersøger planetens magnetfelt.
”Det er et privilegium at arbejde sammen med jer på DTU. I får tingene til at ske”, konstaterede Jack Connerney.
Den hidtil mest ekstreme mission
I øjeblikket kredser Juno omkring Jupiter og indsamler videnskabelige data, der ventes at kunne afsløre ny viden om planeten, hvis masse er godt 300 gange større end Jordens. Fartøjet skal blandt andet kortlægge magnetfeltet omkring planeten, lede efter vand i dens atmosfære og se efter usædvanlige stoffer som metallisk brint i dens indre.
”Det er den mest ekstreme NASA-mission, vi har deltaget i hidtil. Forholdene er ekstreme ved Jupiter, der er meget langt derud, og det er nogle af de helt store spørgsmål om universet, vi leder efter svar på. Så vi er rigtigt glade for, at der kommer data ned, og vi ser frem til at kunne publicere de første resultater fra missionen sammen med kollegerne fra NASA”, fortæller professor og afdelingsleder John Leif Jørgensen fra DTU Space.
Den bemærkelsesværdige planet har 63 kendte måner omkring sig, et magnetfelt, som er omkring 18.000 gange kraftigere end det, der omgiver Jorden, og den roterer så hurtigt, at den buler ud langs ækvator. Desuden raser en storm over et område tre gange større end Jorden, som har kunnet observeres i mindst 350 år. Nu afdækkes dens hemmeligheder så med hidtil uset detaljeringsgrad.
(Foto: Den hædrede gruppe med NASA’s Jack Connerney i midten. Prismodtagerne var foruden John Leif Jørgensen (nr. 4 fra venstre) også (fra venstre) Mathias Benn, Anne-Dorthe Hansen, Anastassia Malinnikova Bang, José M.G. Merayo, Alessandro Massaro, Troelz Denver og Peter Siegbjørn Jørgensen).