Nobelprisen i fysik er i år gået til tre amerikanske forskere, der har opdaget, at universet udvider sig hurtigere og hurtigere. Nobelprisen giver anledning til både at se tilbage og fremad i tiden for at kigge nærmere på de danske fingeraftryk på prismodtagernes opdagelse.
I slutningen af 1980’erne besluttede tre danske forskere sig for at lave en undersøgelse af en særlig type eksploderende stjerner, supernovaer, som kaldes Ia.
Supernovaerne blev undersøgt med det danske 1,5 meter teleskop, der står på det europæiske La Silla-observatorium i Chile. De tre forskere kunne ved hjælp af teleskopet undersøge galakser, der er meget fjerne og dermed mange milliarder år gamle.
Supernovaer kan bruges til at måle afstande
Det danske forskerhold fandt ud af, at supernovaerne af type Ia eksploderer på samme måde, uanset hvor i universet de befinder sig. Og netop den opdagelse har været vigtig viden for de tre amerikanere, der har modtaget Nobelprisen i fysik i 2011. Opdagelsen kan nemlig bruges til at måle afstande i universet.
”Man kan sammenligne eksplosionerne med et stearinlys, som bliver flyttet rundt i universet,” forklarer seniorforsker Hans Ulrik Nørgaard-Nielsen fra DTU Space, der sammen med kollegerne Leif Hansen og Henning Jørgensen stod bag observationerne i 1980’erne. ”Vi kan bruge eksplosionerne til at måle afstande med, fordi de altid vil lyse med den samme styrke, og vi kan derfor undersøge universets opbygning og udvikling,” uddyber han.
Rummission skal undersøge mørk energi
Netop med fjerne supernovaer af type Ia har årets tre modtagere af Nobelprisen afsløret, at universets accelererende udvidelse drives af en såkaldt mørk energi, der virker som en frastødningskraft.
Mørk energi er usynlig for os og et stort mysterium i den moderne videnskab. Det skal en ny rummission under ledelse af det europæiske rumagentur (ESA) imidlertid være med til at lave om på. Missionen hedder Euclid og skal undersøge mørk energi, der får universets udvidelse til at accelerere. Missionen følger derfor op på såvel den danske forskning fra 1980’erne som forskningen fra de amerikanske Nobelprismodtagere.
Der bliver sat markante danske fingeraftryk på Euclid-missionen. Forskere fra DTU Space og Space Science Center ved Københavns Universitet bidrager i fællesskab til den teknik, der skal bruges på Euclid. Det danske engagement giver fuld adgang til værdifulde målinger fra Euclid, der kan styrke vores viden om den mørke energi og dermed om universets opbygning og udvikling.