Billedet her viser store algeopblomstringer i Nordsøen i sommeren 2018 (de lyseblå områder). Det er optaget med det europæiske satellitsystem Copernicus Sentinel-3A. (Foto: ESA

DTU Space's rumkalender 2019

Vores internationale rumkalender giver dig overblik over vigtige og spændende missioner, der sendes i rummet i år, samt rumrelaterede projekter. DTU Space deltager i flere af dem. Via fanen til venstre finder du information om andre aktuelle aktiviteter, vi deltager i, samt ældre kalendere.

Her i 2019 har vi valgt at supplere rumkalenderen over opsendelser med et par andre aktiviteter, der tager udgangspunkt i rummet. Det gør vi for at vise, at rumbaseret forskning på DTU indeholder mange andre spændende aktiviteter end lige at opsende raketter med udstyr. 

Vores indsats handler både om jord- og klimaobservation, udforskning af solsystemet og universet samt udvikling og test af nye systemer til rummissioner og rumfartøjer. Vi har udvalgt de mest spændende og vigtige begivenheder. DTU Space deltager i flere af dem, og vi samarbejder med rumfartsorganisationer i både Europa, USA, Rusland, Kina og Japan.

Billedet øverst er et eksempel på de mange måder, rummet bruges på i forskningen. Det viser opblomstring af alger om foråret i Nordsøen (de lyseblå områder). Det er optaget af ESA fra rummet cirka 800 km over Jorden med Ocean & Land Colour Instrument, som sidder på den europæiske satellit Copernicus Sentinel-3A, som bruges til klima- og miljøovervågning. DTU Space er med i en række forskningsprojekter, der benytter data fra Sentinel-satelitterne.

Rumåret 2019 er allerede godt i gang: Den 3. januar landede det ubemandede kinesiske fartøj Change-4 på månens ’bagside’, som det første nogen sinde. 

USA og Europa er også på vej tilbage på månen, men det bliver bemandede missioner. De ventes først parat om nogle år, men forberedelserne er i fuld gang. Her testes blandt andet udstyr til bemandet rumfart, som skal længere væk end de 400 km over Jorden, hvor den internationale rumstationen ISS  befinder sig. ISS er i øvrigt det længste mennesket har været væk fra Jorden siden Apollo 17-missionen til månen i 1972.

Den sker også mange andre spændende ting på rumområdet i år. Den europæiske rumorganisation ESA sender en unik exo-planetmission afsted. Og der skal holdes stormøde om Europas fremtid i rummet. NASA planlægger test af bemandede rummoduler. Og Rusland vil teste en opgraderet udgave af deres Soyuz-modul til bemandet rumfart.

Januar:

De 10 sidste satellitter i det amerikanske Iridium next-system skal efter planen opsendes med en SpaceX Falcon 9 raket fra Vandenberg Air Force Base i Californien. Dermed er samtlige Iridium-satellitter udskiftet til det nye system, der udgøres af 75 satellitter i kredsløb cirka 780 km over Jorden. De sikrer kommercielt tilgængelig telekommunikation, bl.a. i form af globalt dækkende satellit-telefoni.
 
Indien planlægger opsendelse af Chandrayaan 2-missionen, som bl.a. skal lande et fartøj på månen. Missionen skal løftes i rummet fra Indien med indernes eget GSLV-MkIIA-raketsystem. Hvis det ambitiøse projekt lykkes, er Indien den fjerde nation, der lander udstyr på månen efter USA, Rusland og Kina.

 

Februar:

NASA's ICON-mission - med udstyr fra DTU Space - ventes opsendt fra Cape Canaveral i Florida. Opsendelsen er spektakulær: det foregår først med fly kaldet Stargazer til 12 km højde og så videre op i 580 km højde vha en raket, der sidder under flyet. ICON skal undersøge, hvad der sker, når 'rumvejr' møder 'jordvejr'. DTU Space har leveret to sammenhængende stjernekameraer og tilhørende software til missionen. Udstyret hjælper med at navigere det ubemandede fartøj, så måleinstrumenterne ombord orienteres præcist i forhold til omgivelserne.

Ørsted-satellitten. Den 23. februar fejrer vi på DTU, at det præcis er 20 år siden, at Danmarks første satellit, Ørsted, blev sendt i rummet for at måle på Jordens magnetfelt. Mange DTU Space-folk har arbejdet med projektet. Ørsted en er stadig i rummet, men leverer ikke længere data om Jordens magnetfelt. Det gør i stedet ESA's Swarm-satellitter med Space som en ledende aktør.

Det amerikansk/europæiske OneWeb-projekt har planer om at opsende de første af omkring 700 satellitter i et system, der har til formål at levere billigt, satellitbaseret internet til bl.a. udviklingslande.

I Canada har virksomheden Telesat også planer om satellit-baseret internet.

SpaceX/Elon Musk planlægger ifølge nyhedsbureaet Reuters også opsendelse i år af de første af op til 12.000 satellitter, der skal levere bredbåndsinternet over store dele af kloden.

ESA demonstrerer nyt udstyr til den kommende EU-Copernicus polar satellit. Det sker med flymålinger på Grønland og Svalbard med deltagelse af DTU Space.

 

Marts:

ESA udfører test-/valideringkampagne af satellitsystemet CryoSat/IceSat-2. Det sker med flymålinger over Grønland, Canada og Det arktiske ocean). DTU Space står for projektet

DTU Space deltager i ESA-kampagnen CryoVEx i Grønland, hvor der fra fly skal foretages kalibrering af CryoSat og IceSat-2 og udføres in-situ målinger på indlandsisen. 

 
April:
 
NASA og USA opgraderer det amerikanske GPS-satellitsystem til GPS-3 med opsendelse af satellitter, så det kan konkurrere med det superpræcise europæiske Galileo-system, som er ved at blive taget i brug og ventes i fuld drift næste år.


EGU2019. På den store, årlige konference i European Geophysical Union (EGU) i Wien fremlægges ny forskning, som bl.a. involverer rummet. I år præsenteres de første resultater fra Danmarks store rummission ASIM, der undersøger uvejr i rummet, og som DTU Space står bag.

DTU Space deltager i en fransk-dansk feltkampagne i Middelhavsområdet med test af ny teknologi til tyngdemåling, som kaldes 'cold atom interferometry'.

 

Juni: 

SpaceX satser på at gennemføre missionen Crew Dragon Demo-2. Her er det planen, at NASA-astronauterne Bob Behnken og Doug Hurley skal testflyve virksomhedens dragon-modul til kommerciel bemandet rumfart. Allerede her i januar er der planlagt ubemandede test.

 

Juli:

Den 20. juli er det præcis 50 år siden det første menneske stod på månen, og det fejrer vi blandt andet her på DTU Space. 

 

August:

Her er det Boeings kommercielle rummodul til bemandet rumfart, der skal testes, hvis alt går efter planen. NASA-astronauterne Eric Boe og Nicole Aunapu Mann samt Boeings egen astronaut Chris Ferguson skal flyve med modulet. Forud går ubemandede test i marts.


Oktober: 

ESA planlægger opsendelse af CHEOPS i oktober eller november. Missionen skal finde og karakterisere exoplaneter. Den opsendes til en bane ca. 700 km over Jorden fra den europæiske rumhavn Kourou i Fransk Gyana i Sydamerika vha en russisk Soyuz-raket. 

November: 

ESA holder stormøde for medlemsstaterne i Spanien med titlen Space19+. Her præsenterer generaldirektør Jan Wörner planer for Europas fremtid i rummet for ministre fra ESA's medlemslande. Danmark ventes at deltage.

December:

2019 AGU Fall Meeting. American Geophysical Union (AGU) holder årsmøde i San Francisco. Det er  en stor begivenhed, hvor der bl.a. præsenteres rumbaseret forskning. DTU Space deltager.

Opsendelser, test og missioner planlagt til 2019-21 uden fast dato:

ESA planlægger i andet halvår opsendelse af Eutelsat Quantum. Her testes et nyt koncept til telekommunikations-satellitter, der leverer data til kommerciel brug. De skal i langt højere grad end i dag kunne justeres, mens de er i rummet, så de er mere fleksible i forhold til bl.a. bane, dækningsområde og frekvenser. På den måde satser Eutelsat på at levere en fleksibel service i fremtiden.

NASA og en række partnere heriblandt DTU Space arbejder på højtryk med at få rumteleskopet James Webb klar til opsendelse. DTU Space får adgang til data fra missionen, og vi har leveret udstyr til teleskopet i form af bl.a. en superstærk kulfiber-konstruktion, der støtter dele af teleskopet. (ventes opsendt i 2021)

NASA arbejder også på at klargøre det store løftesystem/rumkapsel SLS/Orion, så testmissioner med systemet eventuelt kan finde sted i år. 
 

Læs mere her i missionsoversigterne fra ESA og NASA samt på space.skyrocket.de, hvor der en oversigt de flesterummissioner, der planlægges opsendt i år. Der skal dog altid tages forbehold for, at opsendelser kan blive udskudt i kortere eller længere tid med kort varsel, da mange forskellige faktorer - teknik, vejr, og andre forhold - skal passe sammen på det fastsatte opsendelsestidspunkt.

 

Rumkalenderen opdateres og redigeres løbende. 

Kontakt kommunikationsansvarlig på DTU Space, Morten Garly Andersen, hvis du har spørgsmål til kalenderen.

Tilbage til forsiden.