DTU Space's rumkalender 2019

Vores internationale rumkalender giver dig overblik over vigtige konferencer samt spændende missioner, der sendes i rummet. DTU Space deltager i flere af dem.

I 2019 valgte vi at supplere rumkalenderen over opsendelser med et andre aktiviteter, der tager udgangspunkt i rummet. Det gør vi for at vise, at rumbaseret forskning på DTU indeholder mange andre spændende aktiviteter end lige at opsende raketter med udstyr. 

Vores indsats handler både om jord- og klimaobservation, udforskning af solsystemet og universet samt udvikling og test af nye systemer til rummissioner og rumfartøjer. Vi har udvalgt de mest spændende og vigtige begivenheder. DTU Space deltager i flere af dem, og vi samarbejder med rumfartsorganisationer i både Europa, USA, Rusland, Kina og Japan.

 

Januar:

Den 3. januar 2019 landede det ubemandede kinesiske fartøj Change-4 på månens ’bagside’, som det første nogen sinde. (missionen opsendt)

De 10 sidste satellitter i det amerikanske Iridium next-system skal efter planen opsendes med en SpaceX Falcon 9 raket fra Vandenberg Air Force Base i Californien. Dermed er samtlige Iridium-satellitter udskiftet til det nye system, der udgøres af 75 satellitter i kredsløb cirka 780 km over Jorden. De sikrer kommercielt tilgængelig telekommunikation, bl.a. i form af globalt dækkende satellit-telefoni. (missionen opsendt)
 
Indien planlægger opsendelse af Chandrayaan 2-missionen, som bl.a. skal lande et fartøj på månen. Missionen skal løftes i rummet fra Indien med indernes eget GSLV-MkIIA-raketsystem. Hvis det ambitiøse projekt lykkes, er Indien den fjerde nation, der lander udstyr på månen efter USA, Rusland og Kina.  (missionen opsendt, men man tabte kontakten efterfølgende)

 

Februar:

NASA's ICON-mission - med udstyr fra DTU Space - ventes opsendt fra Cape Canaveral i Florida. Opsendelsen er spektakulær: det foregår først med fly kaldet Stargazer til 12 km højde og så videre op i 580 km højde vha en raket, der sidder under flyet. ICON skal undersøge, hvad der sker, når 'rumvejr' møder 'jordvejr'. DTU Space har leveret to sammenhængende stjernekameraer og tilhørende software til missionen. Udstyret hjælper med at navigere det ubemandede fartøj, så måleinstrumenterne ombord orienteres præcist i forhold til omgivelserne. (missionen opsendt)

Ørsted-satellitten. Den 23. februar fejrer vi på DTU, at det præcis er 20 år siden, at Danmarks første satellit, Ørsted, blev sendt i rummet for at måle på Jordens magnetfelt. Mange DTU Space-folk har arbejdet med projektet. Ørsted en er stadig i rummet, men leverer ikke længere data om Jordens magnetfelt. Det gør i stedet ESA's Swarm-satellitter med Space som en ledende aktør.

Det amerikansk/europæiske OneWeb-projekt har planer om at opsende de første af omkring 700 satellitter i et system, der har til formål at levere billigt, satellitbaseret internet til bl.a. udviklingslande. (status ukendt)

SpaceX/Elon Musk planlægger ifølge nyhedsbureaet Reuters også opsendelse i år af de første af op til 12.000 satellitter, der skal levere bredbåndsinternet over store dele af kloden. (de første blev sucsesfuldt opsendt)

ESA demonstrerer nyt udstyr til den kommende EU-Copernicus polar satellit. Det sker med flymålinger på Grønland og Svalbard med deltagelse af DTU Space. (missionen blev fuldført)

 

Marts:

ESA udfører test-/valideringkampagne af satellitsystemet CryoSat/IceSat-2. Det sker med flymålinger over Grønland, Canada og Det arktiske ocean). DTU Space står for projektet.   (missionen udført)

DTU Space deltager i ESA-kampagnen CryoVEx i Grønland, hvor der fra fly skal foretages kalibrering af CryoSat og IceSat-2 og udføres in-situ målinger på indlandsisen. (missionen udført)

 
April:
 
NASA og USA opgraderer det amerikanske GPS-satellitsystem til GPS-3 med opsendelse af satellitter, så det kan konkurrere med det superpræcise europæiske Galileo-system, som er ved at blive taget i brug og ventes i fuld drift næste år.  (missionen opsendt)


EGU2019. På den store, årlige konference i European Geophysical Union (EGU) i Wien fremlægges ny forskning, som bl.a. involverer rummet. I år præsenteres de første resultater fra Danmarks store rummission ASIM, der undersøger uvejr i rummet, og som DTU Space står bag.


Juni: 

SpaceX satser på at gennemføre missionen Crew Dragon Demo-2. Her er det planen, at NASA-astronauterne Bob Behnken og Doug Hurley skal testflyve virksomhedens dragon-modul til kommerciel bemandet rumfart. (bemandet testflyvning ikke gennemført, men ubemandet fartøj har fløjet til ISS)

 

Juli:

Den 20. juli er det præcis 50 år siden det første menneske stod på månen, og det fejrer vi blandt andet her på DTU Space.

(Vi deltog i en række arrangementer i anledning af 50-året. Med støtte fra Statens Kunstfond, blev der fremstillet et kunstværk inspireret af teknologien, der blev bragt til månen. Værket er udført af kunstner Honey Biba Beckerlee i samarbejde med DTU Space og kan ses på DTU).

  

August:

Her er det Boeings kommercielle rummodul til bemandet rumfart, der skal testes, hvis alt går efter planen. NASA-astronauterne Eric Boe og Nicole Aunapu Mann samt Boeings egen astronaut Chris Ferguson skal flyve med modulet. (bemandet test i rummet ikke gennemført). 


Oktober: 

ESA planlægger opsendelse af CHEOPS i oktober eller november. Missionen skal finde og karakterisere exoplaneter. Den opsendes til en bane ca. 700 km over Jorden fra den europæiske rumhavn Kourou i Fransk Gyana i Sydamerika vha en russisk Soyuz-raket. (missionen er opsendt)

November: 

ESA holder stormøde for medlemsstaterne i Spanien med titlen Space19+. Her præsenterer generaldirektør Jan Wörner planer for Europas fremtid i rummet for ministre eller repræsentanter fra ESA's medlemslande. (Her blev ESA's hidtil mest ambitiøse plan fremlagt).

December:

2019 AGU Fall Meeting. American Geophysical Union (AGU) holder årsmøde i San Francisco. Det er  en stor begivenhed, hvor der bl.a. præsenteres rumbaseret forskning. DTU Space deltager. (Her præsenterede vi bl.a. ny viden om isens afsmeltning fra Arktis baseret på målinger via satellitter, fly og på selve isen. Desuden præsenterede vi resultater fra Danmarks store ASIM-mission, som samtidig blev publiceret i det ansete tidsskrift Science).

Opdateret og afsluttet 7. januar 2020. 

https://www.space.dtu.dk/rumkalender/rumkalender2019
2 APRIL 2020