Projekter

INTEGRAL: Røntgenstråling fra universet

INTEGRAL-satellitten blev opsendt i 2002. Dens to store instrumenter observerer universet i røntgen/gamma området. Derudover findes to røntgen detektorer, som er bygget under ledelse af DTU Space. Ved udnyttelse af lys og skygge fra en skærm anbragt foran instrumenterne kan der dannes billeder af himlen i røntgenstråling. Her er det sorte huller og eksplosioner på overfladen af neutron-stjerner der studeres. Også stråling fra gamma-glimt, der er fjerne, voldsomme begivenheder, som forskerne først nu begynder at forstå, bliver undersøgt.

Læs mere om INTEGRAL her.

Planck: Lyset fra universets skabelse

 

Den europæiske Planck-satellit kortlagde den kosmiske mikrobølgebaggrundsstråling i årene fra 2009 til 2012 med hidtil uset nøjagtighed. Denne stråling stammer fra tiden lige efter big bang og rummer svarene på mange af de grundlæggende spørgsmål om universet. DTU Space har designet spejlet, der har indfanget lyset fra verdens skabelse og deltager nu i analysen og fortolkningen af resultaterne.

Læs mere om Planck her.

NuSTAR: Første satellit med fokuserende røntgenoptik til høj energi

 

DTU Space har længe arbejdet med udviklingen af spejle, der kan reflektere røntgenstråling ved højere energi end det er muligt for de røntgen-satellitter, der tidligere er blevet opsendt. Dette resulterede i et samarbejde med NASA, der i juni 2012 opsendte NuSTAR satellitten med danske spejle i optikken. Den forbedrede følsomhed ved høj energi bliver brugt til at studere aktive galaksekerner, der indeholder massive sorte huller, lokale sorte huller, neutron stjerner, supernovarester og meget andet. DTU Space bidrager i høj grad i kalibreringsarbejdet og fortolkningen af data.

Læs mere om NuSTAR her.

Læs mere om udviklingen af røntgenoptik her.

Rumvejret

 

Vores hverdag påvirkes ikke bare af solens udstråling af lys, men også af den strøm af ladede partikler, som solen udsender i form af solvinden. Den rammer jordens magnetfelt og er undertiden så kraftig, at den skaber elektromagnetiske forstyrrelser, der kan ødelægge satellitter og elektriske anlæg på jorden. DTU Space udnytter satellitter til at holde øje med denne aktivitet og forsker i processerne, der styrer solvinden. Forskere indsamler data og overvåger samtidig solpletter og soludbrud for bedre at kunne forstå og forudsige rumvejret.

Læs mere om solvinden her.

ASIM: Kæmpelyn studeres fra rummet 

 

ASIM instrumentet monteret på ISS, set direkte nedenfra 

I den øverste del af Jordens atmosfære oplyses himlen fra tid til anden af blandt andet gigantiske lyn, der kaldes "sprites". Disse lyn og andre fænomener studres nu med Danmarks store ASIM-mission, som DTU Space har en ledende rolle i. ASIM blev opsendt til den internationale rumstation ISS i 2018. 

Læs mere om ASIM her på vores temaside om missionen 

Kontakt

Allan Hornstrup
Afdelingsleder for Astrofysik og Atmosfærefysik
DTU Space
45 25 97 22
https://www.space.dtu.dk/forskning/afdelinger/astrofysik/projekter
30 OKTOBER 2020