Nye GPS-målinger viser, at indlandsisen ved Sermeq Kujalleq i det vestlige Grønland bevæger sig mellem 5 og 15 procent hurtigere nu, blandt andet mod kysten og mod havet, end det var tilfældet i 1959, hvor der uden GPS blev foretaget lignende målinger.
Forskere fra GEUS har med bidrag fra DTU Space via GPS-målinger på selve isen 100 km fra iskanten nærmere kysten registreret isens bevægelse i dele af Sermeq Kujalleq, der også er kendt som Jakobshavn Isbræ.
De nye opdagelser er netop offentliggjort i en artikel i det videnskabelige tidsskrift Nature Communications Earth and Environment. Postdoc ved De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS), Anja Løkkegaard, er førsteforfatter på forskningsartiklen. DTU Space-professor Shfaqat Abbas Khan har bidraget til artiklen og studiet, blandt andet med behandling af GPS-data.
”Vi ved, at Sermeq Kujalleq bevæger sig med en ekstremt høj hastighed, og vi har generelt godt styr på bevægelser og acceleration langs kanten af isen, fordi vi har kunnet dokumentere det. Vi regnede med, at isen længere inde i landet var mere langsomt reagerende, men vores nye målinger viser, at det ikke er tilfældet i dette område,” fortæller Anja Løkkegaard.
Hjælp fra ekspert på DTU
Det er logistisk udfordrende at foretage målinger i det aktuelle område, men det er vigtigt. For GPS-målinger på stedet kan noget, man ikke får med de satellitdata, man i dag ofte bruger til overvågning af klimaforandringernes påvirkning af indlandsisen og verdenshavene.
"Det er meget vanskeligt at operere så langt inde på indlandsisen, men det er vigtigt at måle isens hastigheder derinde på stedet via GPS, da de satellitafledte hastigheder bliver mindre pålidelige længere inde på land fra kysten. Med disse GPS-observationer målt langt inde på indlandsisen kan vi nu se en acceleration af isen, som satellitterne endnu ikke kan registrere," siger professor Shfaqat Abbas Khan, som er en internationalt anerkendt ekspert inden for måling af isbevægelser og is-afsmeltning i Grønland.
Unikke målinger fra 1959
Studiets resultater tyder ifølge forskerne på, at der er dele af mekanismerne i, hvordan isen reagerer på blandt andet global opvarmning, som endnu ikke er helt forstået, og som der bør forskes mere i.
Forskerne har foretaget målinger af isens bevægelse på en række lokaliteter ved Sermeq Kujalleq, som er udvalgt, fordi der er udført målinger af isens bevægelseshastighed de samme steder for 65 år siden tilbage i 1959. De unikke målinger blev dengang foretaget ved, at man satte pinde i isen og senere vendte tilbage for at måle, hvor meget de havde rykket sig.
De nye målinger er foretaget med meget præcist GPS-udstyr, men forskerne har taget højde for usikkerheden i de gamle målinger, og på den måde har man fået et godt sammenligningsgrundlag.