Temperaturstigningerne i Arktis går langt hurtigere end i resten af verden, og i øjeblikket mister Grønland over 250 kubikkilometer indlandsis om året. Denne afsmeltning bidrager til globale havstigninger og ændrede nedbørsmønstre verden over. Også klimaet i Antarktis er under hastig forandring.
Så der er nok at tage fat på, når EU Polar Science Week 2024 starter i dag (3. september) i København. DTU er vært for konferencen, som har EU-Kommissionen og ESA som hovedarrangører.
Her samles omkring 400 internationale forskere og eksperter fra det europæiske polarforsknings-miljø for at diskutere de kritiske klimaforandringer, der finder sted i polar-området, dele ny viden og komme op med nye forskningsideer og udforme anbefalinger til beslutningstagere.
"Vi er glade for, at EU Polar Science Week i år afholdes i Danmark. Arktis og Antarktis er af stor betydning på grund af disse regioners store indflydelse på klimaforandringerne. Derfor er DTU dybt engageret i at forske i de miljøer, der påvirker fremtidens udvikling og tilpasning af natur, byggeri og infrastruktur til gavn for samfundet," siger Carsten Orth Gaarn-Larsen, koncerndirektør på DTU.
"På DTU prioriterer vi forskning, teknologisk udvikling og innovation inden for både land- og rumbaserede klimastudier, sikkerhed og overvågning via droneteknologi, samt forskning i permafrost og maritime forhold med DTU’s forskningsskib, DANA".
DTU og DTU Space er centrale deltagere ved konferencen og bidrager med en række oplæg, der blandt andet belyser et omfattende arbejde inden for rumbaseret jordobservation, rådgivning og klimaforskning i polar-området, altså Arktis og Antarktis.
Dramatiske klimaforandringer i polar-områderne
De dramatiske klimaforandringer gør forskningen i polar-områderne vigtigere end nogensinde.
Derfor skal forskningen, som blandt andre DTU og DTU Space udfører inden for feltet, prioriteres højt. Det fastslår professor på DTU Space René Forsberg, som er med til at organisere konferencen i København.
"EU Polar Science Week er en unik platform for at fremvise vores forskning og de teknologiske fremskridt, vi har opnået i samarbejde med vores internationale partnere," siger René Forsberg.
"Ved at kombinere data fra rummet, droner og målinger på isen får vi et hidtil uset indblik i de komplekse processer, der driver klimaforandringerne i Arktis og Antarktis. Dette er afgørende for udviklingen af præcise klimamodeller og for at forudse og imødegå konsekvenserne af fremtidige klimaforandringer".
Styrket klimaforskning på DTU
DTU Space har i de seneste år styrket sin klimaforskning og monitering af ændringer i polar-området fra satellitter, særligt i Grønland men også i Antarktis.
Blandt andet gennem større flykampagner og ved brug af GPS-netværk, som DTU arbejder med i Grønland. Dette gør det muligt at få en endnu mere nuanceret og detaljeret forståelse af havisens og indlandsisens dynamik samt ændringer i det globale havniveau.
Under konferencen, som varer frem til fredag, vil der være en lang række oplæg og workshops.
Forskere fra DTU vil i lighed med internationale kolleger præsentere de nyeste resultater fra deres projekter i Arktis og Antarktis.
DTU Space vil også være vært for flere workshops, der fokuserer på brugen af satellitdata, droner og on-site målinger til at overvåge og forstå polare klimaforandringer.
Samler den nyeste forskning
EU Polar Science Week er en international konference, der samler forskere og eksperter i Europa for at diskutere de nyeste fremskridt inden for polarforskning. Konferencen har også til formål at koordinere EU’s og ESA's fremtidige aktiviteter på området.
Konferencen har et bredt sigte og involverer både beslutningstagere og forskere inden for områder som turisme, forurening, livet i havene og issmeltning i Arktis og Antarktis.
Læs mere om EU Polar Science Week