DTU Space er en vigtig partner i et nyt europæisk klimaforskningsprojekt kaldet ICELINK, der samler forskere og institutioner fra Danmark, Grønland og flere europæiske lande.
Projektet skal forbinde satellitobservationer, klimamodeller, isflydemodeller og in-situ observationer for at forbedre vores forståelse af, hvordan gletsjere og iskapper i Nordatlanten reagerer på klimaforandringer.
"I ICELINK-projektet bruger vi de islandske gletsjere som case-studie for at forstå, hvordan de grønlandske gletsjere kan blive påvirket i et varmere klima. Denne viden er afgørende for at kunne vurdere og imødegå de klimatiske og økologiske konsekvenser af klimaforandringer i isdækkede områder både regionalt og globalt," siger Louise Sandberg Sørensen, professor ved DTU Space og leder af DTU's bidrag til projektet.
Styrker europæisk samarbejde om klimaforskning
Projektet ledes af Københavns Universitet med DTU som partner, der skal bidrage med viden og ekspertise på satellitobservationer og dataanalyse.
"Projektet giver os en unik mulighed for at skabe et stærkere europæisk samarbejde mellem forskere, der arbejder med jordobservationer, og forskere, der udvikler modeller af iskapper og klima," siger Louise Sandberg Sørensen.
De rumbaserede jordobservationer, som er et af ekspertområderne på DTU Space, spiller en central rolle i at give en løbende overvågning af svært tilgængelige områder i Grønland og Island.
"Vores rolle på DTU Space vil blandt andet være at udvikle nye metoder til at kortlægge topografien under iskapperne og vurdere sneens densitet på selve iskapperne," forklarer professoren.
"Desuden sikrer vi, at relevante satellitdata bliver gjort tilgængelige og brugbare for klimamodellerne, hvilket vil styrke forståelsen af processerne i isdækkede områder under klimaforandringer".
Vigtigt dansk bidrag til EU's Horizon Europe-program
Projektet har et budget på cirka 7,5 millioner euro over de kommende fire år og støttes af EU's Horizon Europe-program.
ICELINK udgør en væsentlig del af den danske deltagelse i Horizon Europe-finansierede projekter under området "Globale udfordringer og europæisk industriel konkurrenceevne", hvilket understreger vigtigheden af forskning og innovation i indsatsen for at imødegå og forstå klimaforandringer.