Den europæiske rumorganisation ESA offentliggjorde mandag nye og unikke billeder af Solens korona, som er en slags atmosfære omkring stjernen.
De er optaget med ESA's Proba-3-satellit i maj måned. DTU Space har leveret et betydeligt bidrag til missionen, som blev sendt i rummet i december og nu har leveret de første resultater.
“Vores teknologi fungerer upåklageligt, og vi ser allerede imponerende videnskabelige resultater,” siger DTU Space-professor John Leif Jørgensen, der leder arbejdet med det danske bidrag til missionen.
To satellitter flyver som én
Proba-3 består af to satellitter, der fungerer som ét ruminstrument: Den ene blokerer for Solens lys, mens den anden tager billeder af koronaen – noget ingen tidligere mission har kunnet opnå.
DTU Space bidrager med avanceret navigationsudstyr, baseret på digital kamerateknologi og kunstig intelligens, der er afgørende for, at de to satellitter kan holde millimeterpræcis afstand under de ekstreme forhold i rummet.
Test af nye teknologier
Udover at tage billeder af Solens korona er et af formålene med missionen netop at afprøve nye teknologier.
“Teknologien kan bane vej for en ny generation af rumteleskoper, hvor flere satellitter arbejder sammen som ét samlet instrument. Det er både mere fleksibelt og langt billigere end traditionelle løsninger,” fortæller John Leif Jørgensen.
De to satellitter er i kredsløb cirka 60.000 kilometer over Jorden. De styres i en indbyrdes afstand på 75 til 600 meter med en præcision inden for én millimeter.
Læs mere og se flere billeder af solens korona her hos ESA