Real sky test

Projekter og missioner

Afdeling for Måling og Instrumentering udvikler stjernekameraer og magnetometre som bruges på mange internationale projekter og missioner.

Stjernekamera

Forskere på DTU Space har udviklet et stjernekompas, der i dag er et uundværligt instrument ombord på mange internationale rumsonder og satellitter. Et stjernekompas gør det muligt for satellitter og rumsonder at orientere sig, så forskerne altid ved nøjagtigt, hvilken vej satellitten vender i rummet. Uden den viden er satellittens videnskabelige målinger ofte ubrugelige.

Læs mere om stjernekameraet

Magnetometer

Forskere på DTU Space har udviklet et magnetometer, der kan måle størrelse og retning af en planets magnetfelt. Instituttets magnetometer er verdens mest stabile og nøjagtige til at måle globale magnetfelter fra rummet. Magnetometret har allerede været med på adskillige missioner, hvor det har målt Jordens magnetfelt og i de kommende år venter missioner til Mars og Jupiter.

Læs mere om magnetometeret.

Missioner

Måling og Instrumentering har leveret stjernekamera og magnetometer til mange projekter og missioner. Blandt andet:

  • JUNO missionen, der skal blive klogere på Jupiters oprindelse.
  • Swarm missionen, der skal måle Jordens magnetfelt.
  • Prisma, der skal validere teknologier til rumfartøjers formationsflyvning.

JUNO

JUNO er en NASA mission, hvis primære mål er at forstå Jupiters oprindelse og evolution. DTU Space er samarbejdspartner og har leveret stjernekameraet til sonden. Jupiter gemmer på forklaringer på de grundlæggende processer og forhold, der herskede for vores solsystem under dets dannelse. Jupiter kan give os afgørende viden i forståelsen af det planetariske system, der bliver opdaget rundt om andre stjerner.

Læs mere om JUNO her.

Juno Juno på vej rundt om Jupiter. Foto: NASA/JPL

SWARM

Måling og Instrumentering har både leveret stjernekamera og magnetometer (optical bench) til ESAs SWARM mission. Swarm er en konstellation af tre satellitter, der meget præcist skal måle de magnetiske signaler fra Jordens kerne, kappe, skorpe og oceaner, så vel som ionosfæren og magnetosfæren. Resultaterne vil give indsigt i Jordens indre og rumvejr.

Læs mere om Swarm her.

Kunsters fremstilling af Swarm satellitternes konstellation En kunsters fremstilling af Swarm satellitternes placering omkring Jorden. Foto: EADS-Astrium.

PRISMA

En stigende efterspørgsel på videnskabelige, teknologiske og kommercielle anvendelser af rumbaserede aktiviteter vil øge brugen af multi-satellitsystemer i den nærmeste fremtid. I denne forbindelse giver PRISMA en teknologi-demonstration af in-flight validering af sensorteknologi og navigationsstrategier for rumfartøjers formationsflyvning. Måling og Instrumentering leverede et vision based sensor system (VBS) til PRISMA, som var den første autonome rendez vous og docking mission.

Læs mere om PRISMA her.

Prisma - test af hardwareForskerne tester hardware til PRISMA.