Juledag blev James Webb Space Telescope opsendt. Eksperter fra DTU Space har bidraget med teknologi og ser frem til at bruge teleskopet.
James Webb-teleskopet blev i dag (25. december 2021) klokken 13.20 succesfuldt opsendt med en Ariane 5-raket fra Den europæiske rumhavn i Fransk Guyana i Sydamerika.
Teleskopet skal fra rummet udforske dannelsen af universets første galakser, stjerner og planeter samt exoplaneter uden for vores solsystem, som kan have potentiale for liv.
James Webb Space Telescope-missionen er et internationalt projekt, som ledes af ESA, NASA og det nationale canadiske rumagentur. DTU og andre danske universiteter bidrager til missionen og spiller en vigtig rolle i den banebrydende rummission. Teleskopet vil i løbet af den kommende måned nå ud til sin position ved et punkt kaldet L2, som befinder sig omkring 1,5 mio. km fra Jorden.
"Vi er stolte af, at DTU Space bidrager med både teknologi og forskning til James Webb-missionen"
Henning Skriver, direktør på DTU Space
“Opsendelsen af teleskopet har været udskudt et par gange her i december, så vi er meget tilfredse med, at det nu er sendt godt afsted. Og vi er stolte af, at DTU Space bidrager med både teknologi og forskning til James Webb-missionen, som er en af dette århundredes mest markante rummissioner,” siger direktør på DTU Space, Henning Skriver.
DTU Space har bidraget til teleskopet med udvikling, design, konstruktion og test af et ophæng baseret på kulfiber til det instrument, der kaldes MIRI. Og DTU’s forskere er også med i front, når teleskopet begynder at sende data tilbage til jorden, som skal analyseres.
På vej 1,5 mio. km ud i rummet med solpaneler udfoldet
Efter opsendelsen af teleskopet og dets frigørelse fra løfteraketten, bekræftede James Webb-missionscentret i Baltimore, USA, at det havde udfoldet sine solpaneler og var i god stand.
Dermed kan opsendelsen betegnes som en succes.
“Opsendelsen af James Webb-teleskopet er en kæmpe fejring af det internationale samarbejde, som har gjort denne fremtidens mission mulig”, siger ESA’s generaldirektør, Josef Aschbacher.
“Jeg vil gerne takke alle, som har været med til at designe, bygge og opsende dette ambitiøse teleskop, for at have gjort denne dag mulig. Snart modtager vi Webbs nye syn på universet og de spændende videnskabelige opdagelser, som det vil foretage.”
Klar til at udforske universet om seks måneder
Mens James Webb-teleskopet befinder sig i rummet på vej til L2, skal det undergå en kompleks sekvens, hvor dets store spejlsystem foldes ud. Samtidig vil teleskopets instrumenter blive tændt og testet. Teleskopet ventes klar til at blive taget i brug om cirka seks måneder.
“James Webb-rumteleskopet repræsenterer den ambition, som NASA og vores partnere opretholder om at drive os ind i fremtiden. Jeg kan ikke vente, til vi får at se, hvad teleskopet vil afsløre for os,” siger NASAs administrator og øverste leder, Bill Nelson.
Find nyhedsopdateringer om James Webb-missionen her hos ESA
Læs mere om James Webb-teleskopet og bidraget fra DTU Space her hos DTU