LOFT projektet er sammen med tre andre projekter udvalgt som kandidater til den kommende ESA M3-satellitmission. DTU Space skal sammen med et spansk institut definere et af de to instrumenter på LOFT.
LOFT projektet blev i februar 2011 sammen med tre andre projekter udvalgt som kandidater til den kommende ESA M3-satellitmission. M3 skal sendes op i 2022. De fire kandidatprojekter skal frem til juni 2013 studeres i større detalje før ESA vælger den endelige M3-mission. DTU Space skal sammen med et spansk institut (IEEC-CSIC i Barcelona) definere et af de to instrumenter på LOFT.
LOFT er et akronym for Large Observatory For X-ray Timing og hovedformålet med missionen er at skaffe os bedre viden om stoffets og tidens opførsel i de superstærke tyngdefelter, der findes omkring sorte huller og inden i neutronstjerner.
LOFT har to røntgenteleskoper om bord. Det ene, Large Area Detector (LAD), har et kæmpemæssigt detektorareal (10 m2) og kan derfor registrere ultrahurtige svingninger i røntgensignalerne. Det andet, Wide Field Monitor (WFM), som DTU Space arbejder på, skal udvælge de røntgenstjerner som skal studeres med LAD-instrumentet. LAD-instrumentet har et ganske lille synsfelt og kan kun observere én røntgenkilde ad gangen, mens WFM kan overskue cirka en fjerdedel af himlen og på én gang holde øje med mange røntgenstjerner.
En opgave for LOFT bliver at give præcise mål for neutronstjernernes størrelse, og derigennem afsløre stoffets opførsel under de uhyre tryk der findes inden i disse stjerner. Disse oplysninger er også vigtige for at kunne beskrive almindelige atomkerners egenskaber. En anden opgave bliver for LOFT at følge en stofklump i de sidste sekunder før den forsvinder over horisonten ind i et sort hul. I disse sidste sekunder befinder klumpen sig i et superstærkt tyngdefelt, hvor rummet krummer sig og tiden går meget langsomt og begge disse effekter påvirker de røntgensignaler LOFT vil modtage. Formålet er her at kontrollere at Einsteins relativitetsteori beskriver rumtidens krumning korrekt, også under de ekstreme forhold nær horisonten for et sort hul.
Som sagt vil ESA først i 2013 endeligt beslutte hvilken af de fire kandidatmissioner, der skal realiseres til en opsendelse i 2022. Så de næste 18 måneder bliver opgaven for hver af de fire teams – med støtte fra parallelle industristudier at forberede detaljerede designforslag, som kan overbevise det kritiske dommerpanel om at netop deres forslager det videnskabeligt stærkeste og teknisk/økonomisk bedst funderede.
http://www.isdc.unige.ch/loft/
http://sci.esa.int/science-e/www/area/index.cfm?fareaid=125