ESA BIC Denmark, der er placeret på DTU, indgår flere aftaler om startup-firmaer baseret på rumteknologi end forventet.
Annonceringen torsdag af endnu en rummission til Danmarks astronaut Andreas Mogensen tog en del af opmærksomheden, da Rumkonferencen 2022 blev afviklet på DTU.
Men konferencen havde også fokus på startups baseret på rumteknologi.
Dem er der stigende interesse for. Det kan være teknologier og metoder til overvågning af fiskeri, effektivisering af transport eller overvågning af spredning af sygdomme ved hjælp af eksempelvis satellitdata. Eller produkter til brug i sundhedsvæsnet eller direkte i rumindustrien.
”Målet for vores program er 40 startups over fem år. Men vi mærker en større interesse for vores støtteprogram end forventet, og det er vi glade for. Vi har indgået 18 kontrakter, der er flere på vej, og vi er foran tidsplanen,” siger Sune Nordentoft Lauritsen, der leder ESA Business Incubation Centre Denmark (ESA BIC).
Organisationen er forankret på DTU og støtter startup-firmaer, der tager afsæt i rumteknologier. Det sker med rådgivning og økonomisk støtte. Udover DTU er der ESA BIC hubs ved universiteterne i Aalborg og Aarhus.
Røntgen-teknologi fra rummet kan bruges i sundhedsvæsnet
Under rumkonferencen blev der netop afviklet en workshop om øget kommercialisering af rumbranchens aktiviteter i form af blandt andet startups baseret på viden opnået i forbindelse med rumaktiviteter.
Center for High-Energy X-ray Systems (CHEXS) er en af de startups, som er forankret i forskning på DTU og støttes af ESA BIC. Her arbejdes med en reflekterende overfladeteknologi, der er udviklet af tre forskere på DTU Space.
Teknologien er baseret på røntgen-optik til rumforskning. Men den kan også anvendes inden for en række områder her på jorden.
For eksempel inden for røntgen-undersøgelser i sundhedsvæsnet samt sikkerhedstjek i lufthavne. Med denne teknologi kan der arbejdes mere effektivt inden for de to områder. Firmaets teknologi anvender en mindre dosis stråling og opnår bedre opløsning end i mange eksisterende røntgen-løsninger. Hvis teknologien bliver til et produkt, har den stort potentiale.
”CHEXS er et godt eksempel på en forskningsbaseret ESA BIC startup, hvor man har en god ide og nu prøver at videreudvikle teknologien til et produkt, der kan gøre gavn her på jorden,” siger Sune Nordentoft Lauritsen.
Startups rejser selv betydelig funding
De 18 startups får et mindre beløb stillet til rådighed af ESA BIC, men rejser også selv betydelige midler.
I alt har de foreløbig rejst omkring 45 mio. kr. ud over støtten fra ESA BIC.
Læs mere om ESA BIC Danmark
Se liste over ESA BIC startups