DTU Space 2009 i overskrifter og billeder.
Ph.d.-studerende Jonas Bækby Bjarnø modtager under overværelse af Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Mary ét af videnskabsministerens EliteForsk rejsestipendier på kr. 250.000,- ved EliteForsk-konferencen på Glyptoteket i København.
9. februar
Lektor Jørgen Dall udnævnes til medlem af ESA Mission Advisory Group for BIOMASS, og som sådan er han ansvarlig for ”sub-surface structures and ice stream velocities in Polar ice subsurface lithology in arid regions Topography below forest inundation soil moisture”.
3. marts
Videnskabsminister Helge Sander besøger den europæiske rumhavn i Fransk Guyana i Sydamerika, hvor forberedelserne til opsendelsen af Planck-satellitten, som indeholder teknologi fra DTU Space, er i gang. Direktør for DTU Space, Eigil Friis-Christensen ledsager videnskabsministeren på turen til Fransk Guyana.
Foto: ESA. Helge Sander og Planck.
17. marts
Det europæiske rumagentur ESA opsender satellitten GOCE, som medbringer avanceret dansk teknologi udvikles på DTU Space. Satellitten skal give forskerne helt ny viden om Jordens havstrømme og globale klimaændringer.
Foto: ESA. GOCE launch.
23. april
Direktør Eigil-Friis Christensen tildeles ved en konference i den Europæiske Geofysiske Union (EGU) Petrus Peregrinus fortjenstmedaljen for hans fundamentale bidrag til geomagnetisk forskning. Hvert år uddeles denne medalje til to topforskere, som har leveret enestående videnskabelige bidrag inden for forståelsen af Jordens magnetfelt og dets udvikling.
26. maj
Direktør Eigil-Friis Christensen udnævnes af kollegaerne i den Amerikanske Geofysiske Union (AGU) til ”Fellow” på baggrud af hans “banebrydende interdisciplinære forskning og multi-nationale lederskab vedrørende initieringen af nye rummissioner”. Dermed bliver han en del af et meget eksklusivt selskab af verdens allerbedste forskere, der alle har leveret fremragende videnskabelige bidrag inden for studiet af Jordens fysik. Kun én ud af hver tusinde forskere i AGU opnår hvert år den ære at blive udnævnt til Fellow.
14. maj
En af europæisk rumfarts største satsninger, Planck-satellitten, som DTU Space har leveret teleskop-spejlene til, opsendes med succes fra den europæiske rumhavn i Fransk Guyana, Sydamerika. Planck skal kortlægge den kosmiske mikrobølgebaggrundsstråling, der indeholder vigtig information om Big Bang og universets tidlige udvikling.
Foto: ESA. Det beskyttende cover fjernes fra Plancks teleskop før opsendelsen.
18. – 23. juni
I anledning af det internationale astronomiår 2009 afholder DTU Space i samarbejde med Dark Cosmology Center, Niels Bohr Institutet og Tycho Brahe Planetarium en stor udstilling om rumforskning på Frederiksberg rådhus 18.-23. juni.
20. august
Artiklen "Cosmic ray decreases affect atmospheric aerosols and clouds" har vakt så stor international interesse blandt forskere, at den ligger nr. 1 over de mest downloadede artikler blandt alle de artikler, der er publiceret i de 16 anerkendte videnskabelige tidsskrifter, som udgives af American Geophysical Union. Artiklen er publiceret i Geophysical Research Letters 1. august 2009, og har professor Henrik Svensmark som førsteforfatter.
25. – 27. august
DTU Space er sammen med DMI og Grønlands Klimacenter vært den store internationale klimakonference ”Nuuk Climate Days 2009” i Nuuk, Grønland med deltagelse af mere end 160 klimaforskere fra hele verden. Den overordnede konklusion på konferencen bliver, at klimaet i Arktis og Grønland er under hastig forandring, og konsekvenserne kommer til at mærkes over hele verden.
Foto: Birte Kronbak Andersen. Kuupik Kleist, landsstyreformand for Grønlands Landsstyre, holdt åbningstalen ved Nuuk Climate Days 2009.
5. oktober
DTU Space udgiver i samarbejde med en erfaren forfatter og tegner fire læs-let bøger, som fortæller en god historie og samtidigt formidler faglig viden om astronomi og rumfart. Bøgerne henvender sig til begynderlæsere, og formålet er at give børnene en god og selvstændig læseoplevelse og samtidigt formidle fascination og faglig viden om rummet. Hver titel fortæller en historie om drengen Rune, som elsker at læse i sin store bog om rummet og tit dagdrømmer om at flyve i sit rumskib. Rune løser hverdagens små og store udfordringer ved at hente viden i sin bog og ved at bruge sin livlige fantasi.
21. oktober
Ph.d.-studerende Jakob Jakobsen, DTU Space, vinder sammen med fire andre ph.d.-studerende fra udenlandske universiteter en regionspris i den internationale konkurrence "European Satellite Navigation Competition" - også kendt som "Galileo-masters". Vinderne blev nøje udvalgt som værende de mest innovative GNSS-applikationer i 2009. Holdet vandt prisen for deres "“GNSS-based GUIding Goggles" (GUIGO), et par briller, der ved hjælp af satellitdata f.eks. kan guide synshæmmede eller hjælpe konkurrencesvømmere på åbent hav med at finde vej. Team GUIGO's præmie består i 5.000 euro samt præsentation og markedsføring af ideen under overrækkelsesceremonien, som fandt sted i München.
Overrækkelsesceremonien ved European Satellite Navigation Competition 2009 i München.
2. november
Klimasatellitten SMOS, som det europæiske rumagentur ESA står bag, og som DTU space har spillet en vigtig rolle i udviklingen af satellittens store hovedinstrument, opsendes på en russisk raket i det nordlige Rusland. Satellitten skal måle fugtigheden i jorden og saltholdigheden i havene, og vil gøre forskerne markant bedre i stand til at forudsige fremtidens vejr og klima.
Foto: ESA. SMOS i orbit.