I sidste uge fløj rumsonden Juno tæt forbi Jorden og brugte vores planets tyngdefelt til at slynge sig videre ud på sin rejse mod Jupiter. Fly-by'et var imødeset med stor spænding - og blev en succes.
Experimentarium i København var fredag den 11. oktober fyldt med mere end 200 mennesker, der ville være med til at fejre rumsondens Juno fly-by omkring Jorden.
Juno udførte fly-by'et for at udnytte Jordens tyngdekraft til at få mere fart på i sin færd mod Jupiter.
Selve manøvren med fly-by'et var en tricky operation som ifølge en af oplægsholderne på dagen svarede til "at kaste en pil fra Danmark og få den til at ramme plet på en dartskive i Kina." Men operationen lykkedes på fineste vis.
Juno har dansk-udviklede stjernekameraer om bord, der er en vigtig del af navigationsudstyret. Stjernekameraerne blev også brugt til at filme "indflyvningen" mod Jorden. Filmen med de danske billeder er dog ikke blevet frigivet af NASA endnu.
Stjernekameraerne er udviklet på DTU Space. De er bygget til at kunne klare de mest ekstreme forhold - bidende kulde, voldsom stråling og meget lidt strøm.
Juno skal til den enorme gasplanet Jupiter for at vi kan lære mere om de store planeter i vores solsystem. Samtidig vil sonden med sine målinger formentlig kunne give et indblik i, hvad der skete, da vores Solsystem blev skabt. Junos målinger kan også bruges til at få mere viden om de såkaldte exo-planeter, der findes i andre solsystemer end vores eget. Langt de fleste af disse planeter, man har opdaget indtil nu, er nemlig gasplaneter som Jupiter.
Læs mere om Junos mission.